contact
MyEtwie
Evenement

8e ETWIE-ontmoetingsdag

  • 24 september, 2022
  • 09:30 - 16:00
  • Stormkop, Droogdokkensite

24 september 2022 stond uiteraard al langer in je agenda aangeduid, want dan strijkt de 8e ontmoetingsdag van ETWIE neer bij Stormkop op de Droogdokkensite in Antwerpen. Zet je schrap voor een dag boordevol industrieel erfgoed, met inspirerende lezingen en heel wat maritiem-erfgoedactiviteiten, ook voor de kleinsten!

Het programma biedt voor elk wat wils. Voor de middag nodigen we verschillende onderzoekers uit. Ze vertellen hoe ze hun onderzoek aanpakken en met welke uitdagingen ze te kampen hebben. Na de lunch bieden we in de namiddag activiteiten aan die in het teken staan van het project Focus Vakmanschap en ander maritiem erfgoed!

Breng je graag je (klein)kinderen mee? Geen probleem! In samenwerking met Stormkop voorzien we voor kinderen van 6 tot 14 jaar een toffe workshop zodat jij intussen zonder zorgen alle lezingen kan bijwonen. De kinderworkshop gaat van start om 10 uur. Ofwel gaan we samen Scheldejutten en plastic afval sprokkelen in de rivier. Of we gaan op sitesafari, waarbij we kennismaken met de vele erfgoedparels aan de Droogdokkensite: de Williwaw, de legendarische zelfontworpen fles van Fons Oerlemans, lichtschip Westhinder...

Programma

9.30 uur: onthaal met koffie en thee

Voormiddag
TWIE onderzocht! Uitdagingen voor het onderzoek naar technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed

10 uur: verwelkoming door Ann Van Nieuwenhuyse (directeur Industriemuseum en ETWIE)

10.05 uur: inleiding Uitdagingen voor het onderzoek naar technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed door Joeri Januarius (coördinator ETWIE)

10.15 uur: Op zoek naar de sporen van John Cockerill door Bart Vanacker (tijdreizen)

10.50 uur: Het borgen van maritieme technieken door Alexander Kerkhof (Feathers on Wings)

11.25 uur: koffiepauze

11.45 uur: De beelden van Arthur van Gehuchten. Academisch erfgoed als venster op medisch onderwijs en onderzoek door Joris Vandendriessche (KU Leuven)

12.20 uur: Een blik vooruit op de werking van ETWIE door Joeri Januarius (coördinator ETWIE)

12.40 uur: lunch + opening tijdschriftenmarkt

Namiddag
Maritiem-erfgoedactiviteiten

Het namiddagprogramma start om 13.50 uur. Laat je onderdompelen in typische scheepsambachten zoals het smeden van klinknagels en mandenvlechten, breng een bezoekje aan lichtschip West-Hinder III - terwijl de morsetekens langs je neus weg worden doorgeseind - en geniet intussen van de zeemansliederen van een echt Shantykoor!

Praktisch

  • wanneer:zaterdag 24 september 2022, van 10 tot 16 uur

  • waar:Stormkop - Eilandje, Droogdokkenweg 4, 2030 Antwerpen

  • kostprijs:deelnemen aan de ontmoetingsdag kost 20 euro (incl. lunch) voor een volledige dag, 15 euro (incl. lunch) voor een halve dag. Kinderen betalen 10 euro (incl. lunch en workshop).

  • inschrijven:bevestig je deelname via onderstaand formulier en schrijf het totaalbedrag over op het rekeningnummer BE73 0910 1974 2660 met de vermelding 'inschrijving ontmoetingsdag' + jouw naam.

Volzet!

Alle beschikbare plaatsen voor de ETWIE-ontmoetingsdag zijn intussen ingenomen. Wilde je er toch graag bij zijn? Dan plaatsen we jou graag op de wachtlijst. Komt er een plekje vrij, dan brengen we jou op de hoogte!

Stuur een mailtje naar joeri@etwie.be bij interesse.

etwie_team de scute_(c) Martin Corlazzoli
Foto: De buitenmast wordt geschaafd © Corlazzoli