contact
MyEtwie
Evenement

TRIAGE

  • 11 september, 2021 - 11 oktober, 2021
  • 14:00 - 17:00
  • Expo te gast in de kolenwasserij 4 in Beringen

De kolenwasserij is het kloppende hart van de voormalige mijnsite in Beringen. De uitdagingen om een nieuwe toekomst te vinden voor dit uniek stukje industrieel erfgoed zijn groot, en de toekomst van het beschermde monument onzeker.

Tien nationale en internationale fotografen tonen nu aan de hand van meer dan 120 foto's over de wereldwijde herbestemming van dit indrukwekkende mijnpatrimonium hoe ook de kolenwasserij van Beringen een toekomst heeft. Het is de enige bewaarde kolenwasserij van alle Limburgse mijnsites.

Ontdek in de rondreizende fototentoonstelling TRIAGE het werk van Bernard Bay, Gérard Detillieu, Harald Finster, Fabienne Foucart, Marco Antonio Hernández Badillo, Clemens Schuelgen, Bart Vanacker, Leo van der Kleij, Danny Veys en Vincent Vincke. Na een eerste stop in het Industriemuseum in Gent komt de tentoonstelling nu thuis in de kolenwasserij in Beringen.

coverbeeld_TRIAGE
Foto: De kolenwasserij van Beringen (c) Bart Vanacker

TRIAGE is een samenwerking tussen Het Vervolg vzw, expertisecel ETWIE en industrieelerfgoedspecialisten Patrick Viaene en Bart Vanacker.

Over Het Vervolg vzw

Het Vervolg vzw is een onafhankelijke vereniging gespecialiseerd in lokale en regionale ontwikkeling. De projecten van Het Vervolg bevinden zich steevast op het kruispunt tussen cultuur (kunsten en erfgoed), economische ontwikkeling, uitwisseling en samenwerking. Deze fototentoonstelling is een samenwerking met Patrick Viaene, Bart Vanacker en de experticel ETWIE.

Over ETWIE

ETWIE is de expertisecel binnen het Industriemuseum die zich ook buiten de museummuren ontfermt over projecten en issues rond technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed. De cel biedt extra dienstverlening vanuit het museum om niet alleen andere musea, maar ook andere verenigingen, vrijwilligersorganisaties of individuele verzamelaars bij te staan in de zorg voor dat erfgoed. Zo heeft het Industriemuseum niet enkel oog voor de eigen collectie, maar ook voor gelijkaardig erfgoed dat buiten de scope van de eigen verzameling valt. Mijnerfgoed is het allergrootste industriële erfgoed in ons land.

Het boek bij de expo

Bij de fototentoonstelling hoort het boek ‘TRIAGE de kolenwasserij van Beringen – Monument voor de toekomst’, uitgegeven door Het Vervolg vzw. De uitgave telt 193 p. en is te koop in de museumshop van het Industriemuseum. Het boek vertelt het verhaal over het verleden, heden en de toekomst van kolenwasserijen, niet alleen in Beringen, maar in een internationale context.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...