contact
MyEtwie
Actor

AKSI - de Bottelarij Ulbeek

  • Site

Op de site van de voormalige brouwerij Hayen in Ulbeek (Wellen) vind je de Bottelarij. Het gebouw was oorspronkelijk een kleine dorpsbrouwerij die in 1890 door Arthur Hayen tot een indrukwekkende en, voor zijn tijd, ultramoderne brouwerij werd omgebouwd. In de hoogdagen bestond het complex uit een woonhuis met bijgebouwen, stallingen, brouwzaal...

Noodzakelijke economische investeringen bleven echter uit en het gebrek daaraan dwong de eigenaar in 1936 tot het stopzetten van de brouwersactiviteiten. Het hoofdgebouw met zijn neoclassicistische voorgevel bleef overeind. Geflankeerd door bedrijfsgebouwen die dan weer getekend worden door een sober, neoromaans uiterlijk met een opvallend poortgebouw. Om die industriƫle getuigen en het dorpszicht te bewaren, werd de Oude Sint-Rochus Brouwerij beschermd als monument.

AKSI, Arbeidskansen voor Sociale Integratie, renoveerde het gebouw. AKSI wil als organisatie mensen nieuwe arbeidskansen en uitzicht op een nieuwe toekomst bieden. De prachtige Haspengouwse natuur en het bijzondere gebouw waren voor AKSI de aanleiding om 'de Bottelarij' te lanceren. Een initiatief waarmee AKSI in zowel het culinair, het socio-cultureel als het toeristische luik, het klassiek bestaande aanbod aanvult, uitbreidt en versterkt.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...