contact
MyEtwie
Actor

Mosterdmuseum Mostaard Wostyn

  • Museum

Ooit was er een tijd dat elk gezin zijn eigen mosterd maakte. Later gingen ambachtelijke mosterdmakers aan de slag om elk met hun eigen recept mosterd op grotere schaal te produceren en verkopen. Elke regio evolueerde naar zijn eigen typische mosterdsmaak, zoeter in Limburg of eerder pikant in West-Vlaanderen. Ooit waren in Torhout alleen al vijf verschillende mosterdfabriekjes actief, in gans Vlaanderen een hondertal. Vandaag zijn er nog slechts een handvol ambachtelijke mosterdmakers actief, waaronder natuurlijk Mostaard Wostyn.

In het Mosterdmuseum wordt de evolutie "van een zaadje zo klein tot mosterd zo fijn" geschetst aan de hand van verschillende bijeengebrachte collecties, zoals de collectie mosterpotten, reclamepanelen en curiosa van Piet Wostyn zelf, alsook de verzameling mosterdpotten en -potjes van Stefaan De Pessemier en Mevrouw Boussemaere, de collectie van Roger Cauwe en enkele stukken, waaronder een oude mosterdmolen, van de familie Carbon uit Roeselare (tot de jaren '80 mosterdmakers).

Groepsbezoeken zijn, mits aanvraag, mogelijk op maandag, dinsdag en zaterdag. Piet Wostyn geeft dan zelf een boeiende rondleiding in het Museum. Meer info of reservatie op 050 / 21 23 00

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...