contact
MyEtwie
Actor

Museum van de Nationale Bank van België

  • Museum

Het Museum van de Nationale Bank van België stelt het thema 'geld' centraal. De Nationale Bank zelf drukte sinds 1851 de munteenheden gebruikt in België. Vanuit deze activiteit bouwde ze een bijzonder waardevolle collectie op die in het musem te zien is. In verschillende zalen wordt de geschiedenis van betaalmiddelen, de rol en het belang van geld in de economie, geld als cultureel verschijnsel, de kenmerken van de eurobiljetten en de taken en activiteiten van de Nationale Bank (in een Europees kader) weergegeven. Er wordt ook dieper ingegaan op de productie van geld: munten, biljetten ... Het museum beschikt ook over een collectie iconografische documenten, literatuur en archivalia, voorwerpen en machines. De numismatische collectie omvat goederengeld, munten, biljetten en penningen.

In januari 2018 heropende het museum op een nieuwe locatie in het hartje van Brussel: het gebouw van de voormalige 'Union de Crédit de Bruxelles' aan de Warmoesberg, een architecturaal pareltje dat recent volledig werd gerenoveerd. Het vernieuwde museum, dat overigens gratis te bezoeken is, zet in op interactiviteit en nodigt de bezoeker uit om ook zelf aan de slag te gaan.

De wetenschappelijke bibliotheek van de Nationale Bank telt bijna 100.000 boeken en meer dan 1.300 tijdschriften over economie, financiën en monetair beleid. De publicaties zijn via interbibliothecair leenverkeer beschikbaar voor onderzoekers.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...