contact
MyEtwie
Actor

Scheepvaartmuseum Baasrode

  • Museum

Het Scheepvaartmuseum Baasrode is hét museum van de geschiedenis van de scheepsbouw in Vlaanderen en België, de binnenvaart en het varend erfgoed. Het omvat een scheepvaartmuseum met een historisch waardevolle, uitgebreide collectie. Een vaste tentoonstelling over de binnenvaart en de Alyv, een 38-meter lange motorspits uit 1938, drie historische scheepswerven met ateliers en droogdokken aan de Schelde, een eigen modelbouwschool waar vrijwilligers schepen op schaal bouwen en de nieuwbouw van de Rosalie, een authentieke Baasroodse palingbotter van 16 meter

Het Scheepvaartmuseum Baasrode is gevestigd in de monumentale meesterwoning uit 1830 van de vroegere scheepsbouwondernemer Van Damme en op de site van de Scheepswerven Baasrode, met de werven Van Damme, Van Praet-Dansaert en De Landtsheer. De collectie van het museum vertelt het verhaal van de scheepsbouw in Vlaanderen en België, met name van de laatste tweehonderd jaar; een periode waarin zich ware revoluties hebben voltrokken in de scheepsbouw: industriële schaalvergroting, van houtbouw naar staalbouw, van zeilkracht naar stoom- en dieselkracht, teloorgang en groene renaissance.

De collectie bestaat o.m. uit echte museumschepen zoals de motorspits Alyv, schippersboten en jollen van de Schelde, tientallen scheepsmodellen en halfmodellen, gereedschappen en een uitgebreide verzameling scheepsuitrusting die een beeld schetst van het schippersleven tijdens de voorbije decennia. De ateliers Van Praet en Van Damme zijn als het ware kijk-depots waar een gedeelte van de collectie boten en bijboten, machines, motoren, installaties, werktuigen en gereedschappen te bewonderen zijn.

Het museumarchief omvat, naast het archief Van Damme en Van Praet, ook meer dan 3.000 constructieplannen van diverse scheepstypes. Deze plannen worden gebruikt in de 'School voor Scheepsmodelbouw'.

Titel Auteur Jaar
Verdwenen scheepstypes van de werf van Van Damme Jan ANNEMANS 2005 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...