contact
MyEtwie
Gemeente

Affligem

Google Maps laden ...

In Affligem is er de Sint-Pieter en Paulusabdij, een zeer imposante abdijstichting opgericht door de benedictijnen. Oorspronkelijk werd het abdijbier Affligem hier gebrouwen, de brouwerij vinden we het eerst in de bronnen in 1074. Af en toe werden de werkzaamheden onderbreken door oorlogsgeweld (o.a. toen de Duitsers in WOI het koper aansloegen), en in 1940 was de laatste keer dat er binnenshuis gebrouwen werd. Daarna verhuisde de productie van het bier naar Deurne en later nog naar Opwijk. In 2010 werd het merk ondergebracht bij Alken-Maes. Toch blijft de abdij van Affligem officieel eigenaar van het merk dus de receptuur blijft onveranderd.

In deelgemeente Essene op hoeve Ankerhof was er vroeger de brouwerij Wambacq, met aangrenzend de brouwerswoning. Ook op de Bastaerthoeve was een brouwerij ingericht.

De Bellemolen is een dubbelmolen (op beide oevers) en deed dienst als olie- en graanmolen. De molen werd in 1149 gebouwd door de Abdij van Affligem en boeren brachten er vlas en raapzaad uit de hele omgeving. De stenen korenwindmolen, de Oude Molen, in deelgemeente Hekelgem is vandaag draaivaardig maar niet maalvaardig. De Nieuwe molen of Molen De Vis was ook een graanmolen en werd in 2015 particulier gekocht en gerestaureerd. Alle gebouwen van het domein zijn hersteld en het is de bedoeling om de molen maalvaardig te maken.

Titel Auteur Jaar
De kracht van water: de Bellemolen te Essene Ben VERMOESEN 2020 Bekijk de publicatie