contact
MyEtwie
Gemeente

Beersel

Google Maps laden ...

De vallei van de Molenbeek vormde de bakermat van de Belgische papiernijverheid, een ambachtelijke industrie die een bloei kende vanaf de 16de eeuw. Er waren ooit meer dan 20 papiermolens bedrijvig. In de 19de eeuw schakelden bijna alle molens over op de productie van karton. In de Herisemmolen in Alsemberg, een werkend museum, wordt de ambachtelijke en machinale papier- en kartonproductie nu nog getoond. Ook aan de oevers van de Zevenborrebeek vestigden zich een aantal watermolens en, vanaf ca. 1915, de textielfabriek Van Ham.

Na de aanleg van het kanaal Brussel-Charleroi in 1832 verschoof de industrie meer naar Lot en Huizingen. In Lot was textielfabriek Scheppers een belangrijke speler. In Huizingen bleef de papierfabriek van Neerdorp bewaard. Deze fabriek werd lange tijd uitgebaat door de familie de Meurs. Op het einde van de 20ste eeuw werd de papierfabriek overgenomen door de NV Catala, maar de productie stopte in 2003. Momenteel zijn er plannen om de site te herontwikkelen tot de kmo-zone.

In Beersel waren verschillende lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen gevestigd. De productie vindt vandaag onder meer nog plaats in de historische stekerijen Hanssens en Oud Beersel. In Alsemberg bevindt zich het bezoekerscentrum 'De Lambiek'.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...