contact
MyEtwie
Gemeente

Bilzen

Google Maps laden ...

In Bilzen vind je verschillende watermolens, waarvan de Renfortmolen de bekendste is.

De huidige gebouwen van de Renfortmolen dateren van 1862, wanneer de molen eigendomwas van de familie Meyers-Stulens. In 1885 werd de molen geheel vernield; een jaar later werd het herbouwd. Einde 19de eeuw is de molen eigendom van de familie Severeyns van Hoeselt, rond1900 wordt hij bewoond door de familie Bijnens-Drijns.

In 1911 werd een metalen molenrad geplaatst ter vervanging van het houten. De molen bleef als dusdanig in werking tot de Demer wordt rechtgetrokken in 1970, daarna, tot 1981-'85, werkzaam op elektriciteit. Eén van de drie koppels stenen werd omgebouwd op elektriciteit.

Op 19 maart 1996 werd de molen samen met zijn omgeving beschermd. In 2003 werd deze bescherming uitgebreid. De molen is thansin het bezitvan een Nederlander, die de molen zal restaureren. Hierbij wordt de molen ook voorzien van water.

Titel Auteur Jaar
Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur. Provincie Limburg. Arrondissement Tongeren. Kanton Bilzen - Maasmechelen. Deel 14n3. s.n. 1996 Bekijk de publicatie