contact
MyEtwie
Gemeente

Elsene

Google Maps laden ...

Tot het midden van de 19e eeuw had het gebied van de Vijvers van Elsene, gelegen op de kruising van verscheidene wegen, een zowel landelijk als industrieel karakter. Dat laatste was te danken aan enkele brouwerijen die zich in de Maalbeekvallei hadden gevestigd. Sommige straatnamen verwijzen nog altijd naar die industriële activiteit: Brouwerijstraat, Kuipstraat, Giststraat. 'Les grandes Brasseries d'Ixelles' en de 'Brouwerij Leopold' waren tot in de 20ste eeuw de belangrijkste brouwerijen.

De vestiging van carrosseriewerkplaatsen in de jaren 1870 lokte talrijke beroepen die met de carrosseriebouw verband hielden naar de nieuwe wijk Ten Bosch: smederijen, huidenhandel, ijzerwaren, boutenfabrieken… De aanwezigheid van auto-importeurs en werkplaatsen getuigt hier nog altijd van. Tussen 1830 en 1953 was aan de Waversesteenweg in Elsene ook de grootste porseleinfabriek van Brussel gevestigd: de firma Vermeren-Coché, later opgevolgd door Demeuldre Coché.

Het voormalige NIR-gebouw aan het Eugene Flageyplein, een ontwerp van architect Joseph Diongre, behoorde in 1938 tot de allereerste radio-omroepgebouwen ter wereld.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...