contact
MyEtwie
Gemeente

Hasselt

Google Maps laden ...

Hasselt ontwikkelde zich vanaf van de 17e eeuw tot de jeneverstad van Vlaanderen. Vooral midden 19e eeuw bloeide de jenevernijverheid in deze provinciestad. De toenemende mechanisatie, de uitbouw van de verkeersinfrastructuur maakten dat de expansie bleef duren tot ca. 1880. Herhaalde accijnsverhogingen, gewijzigde landbouwpolitiek, de concurrentie van grote spirtusfabrieken, WO I en de Wet Vandervelde (1919) zorgden dat de meeste graanstokerijen verdwenen. Vandaag zijn er op Hasselts grondgebied nog drie graanstokerijen.

Na de aanleg van een spoorlijn (1847) en het graven van de kanaalkom (1858) begon de industrie zich ook buiten de stadskern te ontwikkelen. Aan de kanaalkom vestigde zich in 1893 de 'Société des Produits Chimiques de Hasselt', dat zich toelegde op de productie van lijm, gelatine, scheikundige producten en meststoffen. Het bedrijf beleefde een grote expansie en groeide rond 1930 uit tot de grootste gelatineproducent ter wereld.

Ook de 'Manufacture de céramiques décoratives de Hasselt' was een belangrijke werkgever in de eerste helft van de 20e eeuw. Op het vlak van sierkeramiek behoorde de Hasseltse fabriek tot de top in België en zelfs in Europa. Ook de bouwkeramiek en meer bepaald de siertegels en op maat gemaakte tegeltableaus, waren van hoge kwaliteit. Een deel van de productie gebeurde ook in functie van de Hasseltse jeneverindustrie (likeurkruiken, reclameborden...).

De gelatinefabriek was Hasselts grootste industriële werkgever tot de komst van Philips in 1955. Een mijlpaal in de geschiedenis van de Philips-vestiging was de uitvinding van de van de Compact cassette en de cassetterecorder in 1963. Vanaf 1983 zorgde Philips Hasselt ook voor de ontwikkeling en productie van compactdiscapparaten. De vestiging van Philips zou uiteindelijk zijn deuren sluiten in 2002.

Uitzonderlijk is ook het vliegveldAero KieWit, opgericht in 1909. Het is daarmee het oudste vliegveld van België en ook één van de oudste in de wereld.

Titel Auteur Jaar
Ambachtslui en handelaars in Hasselt in de periode 1850-1870. Een analyse op basis van de patentregisters Wouter STAS 2007 Bekijk de publicatie
Drukkend Hasselt: drukkers en drukkerijen van 1830 tot 1950 B. DE KEYSER 2003 Bekijk de publicatie
Industrieel archeologische route: Jenever en steenkool. Van Hasselt naar Beringen en Genk Adriaan LINTERS 1987 Bekijk de publicatie
Ravissant. Hasseltse bouwkeramiek uit de belle époque 1895-1954 Mario BAECK 2005 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...