contact
MyEtwie
Gemeente
Ga naar

Thema's

Hechtel-Eksel

Google Maps laden ...

De bevolking van Hechtel leefde over het algemeen van de opbrengst van de landbouw, vooral van de schapenteelt. Nochtans vond men er in de 16e eeuw ook hennepnijverheid (vervaardiging van visnetten voor Nederland) en in de 17e en 18e eeuw de bedrijvigheid van Teuten (reizende handelaars die Nederland en Duitsland doorkruisten). Van het begin van de 18e eeuw tot 1861 was Hechtel een pleisterplaats voor postkoetspaarden op weg van Brussel naar Roermond en van 's Hertogenbosch naar Maastricht.

In de 19e eeuw en in het begin van de 20e eeuw ontstonden er handel in koloniale waren en sigarennijverheid. De Eindhovense familie Byvoet stichtte in 1833 een tabakskerverij in Hechtel. De oudste zoon Antoon werd als bedrijfsleider naar Hechtel gestuurd. Het bedrijf werd later uitgebreid met een handel in koloniale waren, een koffiebranderij en de likeurstokerij ‘De Korhaan’.

In Eksel begon de sigarenfabricage in 1879 met Charles Indekeu-Tielen, die tot ongeveer 1910 actief bleef. Een tweede fabricant was J. Geunes, die tussen 1884 en 1893. In 1960 sloot de fabriek van H. Geurts & C°, de laatste sigarenfabriek van Noord-Limburg, de deuren.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...