contact
MyEtwie
Gemeente

Hoogstraten

Google Maps laden ...

Door ontginningen werd het land van Hoogstraten (provincie Antwerpen) een landbouwgebied met groeiende bevolking. Vanaf de 16e eeuw zou Hoogstraten zich ontwikkelen tot een handelsstad die op economisch, politiek en religieus gebied een duidelijke dominerende invloed had op het grondgebied van de huidige Noorderkempen. Hoogstraten kende toen zijn grootste bloeiperiode. De eerste graaf en gravin de Lalaing behoorden tot de voornaamste adel in de Nederlanden, en lieten de kerk en het stadhuis bouwen. De Sint-Katharinakerk is een van de hoogste gebouwen in baksteen ter wereld (105 m).

Industrialisatie kwam laat en slechts in bescheiden mate op gang, vooral vanwege de slechte verbindingen. Pas eind 19e eeuw kwam er een fabriek voor matten en tapijten en ook kwamen er enkele sigarenfabriekjes. Vanaf 1910 kwam de tuinbouw op, waarbij vooral aardbeienteelt belangrijk werd en is.

Door de fusies van gemeenten in 1977 werd Hoogstraten weer samengevoegd met de omliggende dorpen Meer, Meerle, Meersel-Dreef, Minderhout en Wortel, en sinds 1985 mag Hoogstraten zich weer stad noemen.

Titel Auteur Jaar
Bier. Drinken en brouwen in Hoogstraten door de eeuwen heen Jan VERHEYEN 1998 Bekijk de publicatie
Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ. Architectuur. Deel 16n4. Provincie Antwerpen. Arrondissemsent Turnhout. Kanton Hoogstraten. s.n. 2002 Bekijk de publicatie
De watermolen van Hoogstraten Jan VERHEYEN 1996 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...