contact
MyEtwie
Gemeente

Ingelmunster

Google Maps laden ...

De aanleg van de spoorweg Brugge-Kortrijk in 1847 en het kanaal Roeselare-Leie in 1872 zorgde, samen met de uitbouw van het wegennet, voor een betere ontsluiting van Ingelmunster en bood stimulansen voor economische groei. Toch bleef de nijverheid in de gemeente vooral landbouwgebonden. Op het einde van de 19de eeuw telde Ingelmunster verschillende molens, brouwerijen en een cichoreibranderij. In de omgeving van de Mandel was ook de vlasbewerking prominent aanwezig, maar in de jaren 1920 werd het Mandelroten verlaten voor 'blauwroten' en warmwaterroterijen.

Intussen hadden zich in Ingelmunster enkele weverijen gevestigd, die in de eerste helft van de 20e eeuw de grootste (industriƫle) werkgever van de gemeente waren. Rond 1960 telden de meubelstoffabrieken het grootste aantal werknemers (ca. 450). Monument Vandekerckhove, een van de grootste bouw- en restauratiebedrijven van het land, is eveneens in Ingelmunster gevestigd, en ook brouwerij Van Honsebrouck (gekend van Kasteelbier, Kriek-St. Louis en Bacchus) verdiende er zijn sporen.

Ingelmunster evolueerde in de tweede helft van de 20e eeuw tot woondorp, centraal in de driehoek Kortrijk-Roeselare-Waregem.

Titel Auteur Jaar
150 jaar spoorweg en station te Ingelmunster A. VERSCHEURE 1998 Bekijk de publicatie
Bouwhistorische studie van de Doornemolen in Ingelmunster Gabriƫl HOUTHOOFD 1996 Bekijk de publicatie
Ingelmunster en het vlas G. GOETHALS 1993 Bekijk de publicatie
Ingelmunsterse tapijten (1856-1914) S. VERSCHEURE 1988 Bekijk de publicatie
Molens en molenaars te Ingelmunster G. GOETHALS 2011 Bekijk de publicatie
Tapijten te Ingelmunster 1856-1900 A. VERSCHEURE 2010 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...