contact
MyEtwie
Gemeente

Jette

Google Maps laden ...

Jette is een gemeente in het Brussels Hoofdstedelijk gewest.

De oudste industriële activiteit in Jette was in handen van de kanunniken van Dielegem: zij ontgonnen op verscheidene plaatsen klei. De eerste steenovens in Jette en Ganshoren dateren minstens van het midden van de 16e eeuw; er zou pas een einde komen aan de ontginning in het begin van de 20e eeuw.

Eind 19e eeuw vestigden zich in Jette enkele fabrieken die hoofdzakelijk met het plattelandsleven verband hielden (een koekjesbakkerij, brouwerij, stroopfabriek...), vooral in de onmiddellijke nabijheid van de spoorweg of de oude steenwegen. Ook de gashouder van de gasfabriek die op de grens van Essegem stond, bepaalde lange tijd het uitzicht van de gemeente. Het industriële erfgoed heeft ondertussen vaak een nieuwe bestemming gekregen in de vorm van woningen, kantoren of magazijnen.

In een gebouw op de Wemmelsesteenweg was er jarenlang, sinds 1905) een smidse waar paarden werden aangespannen of nieuwe hoefijzers kregen. Het gebouw stond daarna leeg, waarop het door de eigenaar Brussels Instituut voor Milieubeheer werd gerestaureerd in 2009.

Op Campus Jette van de VUB huizen enkele academisch-erfgoedcollecties: collectie Anatomie, Medische Biochemie, Toestellen Kine, Oude instrumenten geneeskunde en farmacie etc.

Titel Auteur Jaar
Het project universitair wetenschappelijk erfgoed. De casus van de VUB Frank SCHEELINGS 2012 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

  • Themanetwerk wetenschappelijk erfgoed

    Lees meer