contact
MyEtwie
Gemeente

Keerbergen

Google Maps laden ...

In Keerbergen vind je het heemkundig museum De Botermolen, met een grote collectie karren en wagens. Vroeger waren immers heel wat hondentredmolens te vinden, waarmee door een hond aangedreven rad een karnton werd aangedreven. De rest van de collectie is vooral landbouwkundig materiaal en kerkschatten.

De Oude Hansbrug is een van oorsprong houten draaibrug op stenen pijlers uit de 19e eeuw. In 1893 werd deze vervangen door een gietijzeren ophaalbrug met één stenen pijler. Tijdens de twee wereldoorlogen werd de brug telkens vernield en hersteld. Nadat er in de jaren 1950 iets verderop een nieuwe en bredere brug gebouwd werd, raakte de Hansbrug in verval en werd ze als monument geklasseerd (1998). Renovatie was niet meer mogelijk, en in opdracht van de Vlaamse Overheid werd de brug volledig opnieuw gebouwd met originele materialen in de stijl van 1893.

Van 1932 tot 1963 had de gemeente een eigen vlieghaven, dat ondertussen niet meer bestaat, vandaag is er een meer op deze locatie.

Mandenvlechtster Lieve Lieckens won in 2022 de jaarlijkse Cultuurprijs van de gemeente Keerbergen.

Titel Auteur Jaar
De Botermolen draait. Over boter Bernard VAN DEN BOSCH 1998 Bekijk de publicatie
De bouw van de oude Hansbrug in 1892 Gust VANDEGOOR 1995 Bekijk de publicatie
De Hansbrug tussen Haacht en Keerbergen. Deel 2. Gust VANDEGOOR 1995 Bekijk de publicatie
De Hansbrug tussen Haacht en Keerbergen. Deel I. Gust VANDEGOOR 9999 Bekijk de publicatie
Het Karrenmuseum te Keerbergen: een unieke verzameling s.n. 2004 Bekijk de publicatie
Het verdronken vliegveld van Keerbergen. De historie van het Keerbergse vliegveld en van Cogea Frans VAN HUMBEEK 2003 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...