contact
MyEtwie
Gemeente

Kinrooi

Google Maps laden ...

Kinrooiis doorheen de eeuwen altijd een landbouwgemeente met weinig industri√ęle bedrijvigheid geweest, in Limburg.

In de 19de eeuw ontstonden enkele brouwerijen en melkerijen. In het begin van de 20e eeuw werd in Kessenich ook de dakpannenfabriek 'De Maas' opgericht. In de gemeente bleven verschillende wind- en watermolens bewaard. De Keijersmolen is een windmolen, in 1869 gebouwd. Vorige eigenaar van deze molen is Theo Keijers (overleden in 2018), de molen was al sinds de bouw in bezit van deze familie Keijers.

Vzw Molenzorg-Molenmuseum Molenbeersel zet zich in voor de molens op het grondgebied, zoals ook de Zorgvlietmolen (sinds 2020 opnieuw open en maalvaardig). Eind juli zijn er jaarlijks Molenfeesten.

De voormalige stoommelkerij Heilige Harlandis en Relindis werd opgericht in 1913. In 1914 werd hier een gebouw opgericht, dat verscheidene malen verbouwd en vergroot werd. In zijn huidige vorm daterend uit het interbellum.

De Maasplassen, kunstmatige meren, ontstonden ten gevolge van grootschalige grindwinning in de streek vanaf de jaren 1950. In 2010 liep deze winning te einde, en de meren worden nu gebruikt voor watersport, natuur en landbouw.

Titel Auteur Jaar
De werking van de Stoommelkerij St.-Martinus van Kinrooi Mathieu BIERENS 2016 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...