contact
MyEtwie
Gemeente

Kluisbergen

Google Maps laden ...

Kluisbergen is een gemeente in Oost-Vlaanderen, genoemd naar de Kluisberg.

De voormalige windmolen, Hotondmolen doet vandaag dienst als sporthotel. Daarnaast zijn er nog enkele molens: watermolen van het Hof ter Planken, molen ten Hove, molen ten Broecke, molen ten Baete en de Paepscheuremolen. De Brug van de waterhoek verbindt Ruien (deelgemeente) met Avelgem, en deze brug is van het Vierendeeltype.

Vooral bos- en fietsliefhebbers komen aan hun trekken in dit groene dorp. Toch zijn er ook enkele restanten van industrie. Zo is er de voormalige weverij Tissage de Ruyen, een katoenspinnerij en twijnderij. Later werd deze verkocht aan Utexbel. Nu is de fabriek buiten werking, maar met bewaarde ronde fabrieksschoorsteen. Er zijn nog meer restanten als getuigen van de textielindustrie met weverijen en katoenspinnerijen. In de buurt van deze bedrijven aan de spoorlijn werden arbeiderswoningen voorzien.

De voormalige bronwaterfabriek L'Hermitage, van bronwater Pax, liet een gebouwengroep achter. Begin jaren 1920 werden deze werkzaamheden stopgezet en werden de bedrijfsgebouwen omgevormd tot woningen. De elektriciteitscentrale in Ruien is een voormalige thermische kolencentrale, gebouwd in 1958 en eigendom van Electrabel (Engie-groep). Er werd elektriciteit geproduceerd voornamelijk door kolen, maar ook door o.a. aardgas en houtafval. In 2013 sloot de centrale. De site werd heringericht als bedrijventerrein. Er zijn verschillende elektriciteitscabines bewaard gebleven doorheen de ganse gemeente, zoals eentje uit het Interbellum.

In de gemeente is een vrijwilligersgroep bezig met het erfgoed: Erfdeel Kluisbergen.

Titel Auteur Jaar
De centrale van Ruien M. PEIRS 2018 Bekijk de publicatie
Kluisbergen, Hamme, Eine. Bruggen met een verhaal. Louis DE COCK 2003 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...