contact
MyEtwie
Gemeente

Lede

Google Maps laden ...

De gemeente Lede kende tot de 19e eeuw vooral veel landbouw en ambachtelijke huisnijverheid. Rond 1855 werd de spoorlijn Brussel-Aalst-Gent aangelegd. In Lede werd een stationsgebouw opgetrokken, naar een ontwerp van architect J.P. Cluysenaar. Intussen werd ook de kanalisatie van de Dender op punt gesteld, waardoor Aalst, Ninove en Geraardsbergen beter bereikbaar werden.

De gemeente Lede was, zelfs tot buiten de landsgrenzen, bekend voor zijn hemdennijverheid. De hemden werden zowel door thuiswerksters als in ateliers vervaardigd. De oudste hemdenfabriek in Lede, opgericht door de uit Ronse afkomstige Franciscus Verschelden, dateert uit 1875. De meeste bedrijfjes werden in de loop van de 20ste eeuw opgericht. Lede was ook gekend voor zijn kleermakers. In 1922 had de Leedse kleermakersbond liefst 42 leden. Na de Tweede Wereldoorlog zagen nog veel confectieataliers het licht. In de jaren 1960 werd de concurrentie te groot voor de Leedse confectiebedrijven en andere textielondernemingen. De meeste sloten dan ook hun deuren.

Opmerkelijk is de geschiedenis van de firma La Lédoise, die de eerste 'constateur' breveteerde en exploiteerde. Het bedrijf werd opgericht in 1898 en in 1900 werd de eerste (ronde ijzeren) constateur op de markt gebracht. De bewaarde fabriek werd in 1999 beschermd als monument.

In Lede en zijn deelgemeenten bleven ook verschillende watermolens en een windmolen - de Fauconniersmolen in Oordegem - bewaard.

Wie heeft iets?

Titel Auteur Jaar
150 jaar spoorwegen in Lede Dirk D'HAESE 2006 Bekijk de publicatie
Brouwerijen in Groot-Aalst, Erpe en Lede Jos DEPRYCK 2014 Bekijk de publicatie
De proto-industiële vlasnijverheid in Lede (18de en eerste helft van de 19de eeuw) Peter D'HAESELEER 1993 Bekijk de publicatie
Lede, fabriek voor duivenklokken La Lésoise. Luc ROBIJNS 1999 Bekijk de publicatie
Lede... toen nog met naald en draad Hubert TOPKE 2009 Bekijk de publicatie
Tabak in Lede in de 19de en 20ste eeuw B. VANLANGENHOVEN 1999 Bekijk de publicatie
Wind- en watermolens te Groot-Lede B. VAN LANGENHOVE 1991 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...