contact
MyEtwie
Gemeente

Lier

Google Maps laden ...

De stad Lier kreeg in de loop van de 18de eeuw een vroeg-industrieel karakter door het ontstaan van grote textielmanufacturen, waarvan de fabriek van De Heyder (1757) de belangrijkste was. Deze fabriek, die in het begin van de 19de eeuw, de grootste industriële onderneming van de provincie Antwerpen was, zou na de Belgische onafhankelijkheid echter naar Nederland verhuizen. In de loop van de 19de eeuw ontwikkelden zich vooral kleinere, familiale bedrijven, waardoor de Lierse kantnijverheid in de tweede helft van de 19de eeuw zijn definitieve doorbraak kende, evenals aanverwante bedrijven als parel- en pailletteverwerking.

De Lierse Kant is een unicum binnen de kantwereld: het is geen kloskant, maar tulekant. Met een haakje worden kettingsteken in verschillende diktes katoen op tule geborduurd. Dit geeft dan schaduweffecten. Naast deze kant werd Lier ook wereldbekend met het perleren. Pareltjes en pailletten worden met kettingsteken op tule geborduurd om zo luxueuze handtassen en avondjurken te creëren. Vandaag is Lierse kant een vrijetijdsbesteding, nog altijd onderwezen in de Lierse Academie voor Schone Kunsten. In het Liers Centrum voor Textiele Kunsten, gevestigd in de voormalige kapel van het Sint-Barbara en Sint-Beatrix-Godshuis, kan je kant en parelwerk bekijken.

Ook instrumentenbouw, schoenmakerij en de borstelmakerij was sterk aanwezig in lier . De stad telde in de 19de en tot in het begin van de 20ste eeuw verschillende messenmakers die onder meer de 'Lierenaar', een typisch zakmes, op ambachtelijke wijze vervaardigden. De firma Van Engelen, opgericht in 1813, werd voortgezet door zes generaties muziekinstrumentenbouwers en bouwde een wereldfaam uit, met uitvoer tot in de Verenigde Staten. De ambachtelijke nijverheid zou rond 1900 echter grotendeels teloorgaan.

Door de toenemende mechanisatie kon men in bepaalde sectoren intussen spreken van een industriële productiewijze. In het derde kwart van de 19de eeuw ontstonden zo onder meer de suikerfabriek Castelot & Cie en de gordijnenfabrikant Crols-Reyniers. Op het einde van de 19de eeuw kwamen er ook de ijsfabriek Vermaelen, de margarinefabrieken Belgica en Brabantia, en de borstelfabriek Verachtert. De steenbakkerij Cuykens, waaraan later ook een brouwerij en mouterij werden toegevoegd, groeide uit tot een van de grootste bedrijven in Lier. Met de sluiting van brouwerij-mouterij Cuykens in 1967 eindigde de eens zo glorierijke bierproductie in Lier.

In de sector van de drukkerijen nam Van In een bijzondere plaats in. Opgericht in het midden van de 19de eeuw bouwde Van In een reputatie uit als pedagogische uit uitgeverij die voor heel Vlaanderen schoolboeken uitgaf.

In deelgemeente Koningshooikt werd in 1947 de firma Van Hool opgericht, die zou uitgroeien tot een belangrijke constructeur van autobussen.

Voor opzoekingen kan men altijd terecht in het Archief van Lier (archief@lier.be)

Titel Auteur Jaar
Het bier van Lier: de economische ontwikkeling van de bierindustrie in een middelgrote Brabantse stad (einde 14de - begin 19de eeuw). Verhandelingen van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België. Klasse der Letteren Erik AERTS 1996 Bekijk de publicatie
Lier in de tweede helft van de negentiende eeuw. Een verkennend onderzoek naar de maatschappelijke perceptie van milieuhinder Nick RAMAKERS 2011 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...