contact
MyEtwie
Gemeente

Middelkerke

Google Maps laden ...

Middelkerke was tot in de 19de eeuw een bescheiden vissersdorp. Door de opkomst van het elitaire kusttoerisme ontwikkelden Middelkerke en Westende zich op het einde van de 19de eeuw tot populaire badplaatsen, onder meer door de investeringen van de 'Société Anonyme des Bains et des Dunes de Middelkerke et de Westende' (later 'Société Anonyme de Middelkerke-Bains'). In 1896 werd de gemeente beter ontsloten door de aanleg van de tramlijn Oostende-Middelkerke.

Een opmerkelijk relict op het vlak van watervoorziening is de zogenaamde 'Dronkenput' uit 1897. De watervergaarbak, een van de oudste constructies in gewapen beton in België, verzakte door een constructiefout, en vormt nu een toeristische attractie.

In 1938 liet de RTT in Middelkerke een nieuw zendstation met antennepark uitbouwen voor Oostende Radio. Het radiozendstation werd eind 2015 definitief opgeheven en vervolgens ontmanteld.


Titel Auteur Jaar
Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie West-Vlaanderen. Gemeente Middelkerke. Deelgemeenten Middelkerke, Leffinge (...) en Wilskerke. Inventarisatieperiode 1993-2000. s.n. 2004 Bekijk de publicatie
Het tractiestation te Middelkerke-Crocodile Harry VAN ROYEN 1998 Bekijk de publicatie
Zendstation Middelkerke 1928-2016 Roger ARNOYS, Gilbert GHYSELBRECHT 2017 Bekijk de publicatie