contact
MyEtwie
Gemeente

Mol

Google Maps laden ...

De aanleg van het Kempens Kanaal in 1846 betekende het begin van de industriële ontwikkeling van Mol. De gemeente kende in de 19de eeuw een belangrijke textielindustrie, met meerdere wolfabrieken. In 1860 begon men in Mol met de winning van zilverzand. De 'Sablières et Carrières Réunies' (SCR), opgericht in 1872, groeide later uit tot Sibelco. In het zog van de zandwinning volgden in het begin van de 20ste eeuw verschillende andere bedrijven. In 1922 werd in Donk een flessenfabriek opgericht (Verlipack), terwijl in Gompel een vensterglasfabriek van Glaverbel ontstond. In 1929 werd door de 'Société d'Electricité de la Campine' een kolengestookte elektriciteitscentrale gebouwd. De fabrieksgebouwen van Van Dooren is sinds 1995 herbestemd als cultuurcentrum 't Getouw.

Na de Tweede Wereldoorlog verrees ten westen van Donk het Studiecentrum voor Kernenergie, in de volksmond 'Den Atoom' genoemd. Rond de nucleaire site werd voor het personeel een residentiële wijk uitgebouwd.

Titel Auteur Jaar
Een tram in Mol Jos FOETS, Paul KERSEMANS 2023 Bekijk de publicatie
Het modernisme in België na 1945. Case Study: het 'atoomdorp' te Mol Amke MAES 1999 Bekijk de publicatie
Op weg naar een duurzame toekomst. Het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol (1952-2022) Geert VANPAEMEL 2022 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...