contact
MyEtwie
Gemeente

Oosterzele

Google Maps laden ...

Tot Oosterzele behoren ook de deelgemeenten Gijzenzele, Balegem, Landskouter, Moortsele, Scheldewindeke en Oosterzele.

Balegem verwierf bekendheid door zijn steengroeven van zandige kalksteen gelegen in het oosten van de gemeente. De bloeiperiode van de ontginning van de Vlaamse zandsteen behorend tot het zogenaamde lediaan situeert zich in de 15de tot 16de eeuw maar de groeven werden reeds eerder geƫxploiteerd. De Balegemse zandsteen werd benut voor talrijke historische gotische gebouwen in Vlaanderen. Het belang van de steengroeven verminderde sterk in de 17de eeuw en de ontginning stopte in de 18de eeuw. Verscheidene pogingen om de exploitatie van de steengroeven te hervatten in de loop van de 19de eeuw mislukten. In 1966 stootte de firma Verlee in hun zandgroeve aan de Bergstraat op steenlagen de aansloten bij de oude steengroeve; de ontginning van zandsteen werd hervat. Sinds 1979 wordt de steen ter plaatse verzaagd en bewerkt, vrijwel uitsluitend voor nieuwbouw.

Nog in Balegem vinden we Stokerij Van Damme, de laatste warme landbouwstokerij in de Benelux.

In Scheldewindeke bevinden zich verschillende bronnen, onder meer de zogenaamde "Ginstbergbron" in het noorden van de gemeente. Deze is ontdekt in 1897 en wordt sinds 1936 commercieel uitgebaat voor de productie van mineraal bronwater (Ginstbronnen) .

In de andere deelgemeenten zijn nog bunkers terug te vinden. Zij maakten deel uit van een weerstandsnest van 22 bunkers in een verdedigingsgordel ten zuiden van Gent tussen de Schelde (Wetteren) en de Leie (Deinze).

Titel Auteur Jaar
Balegemse steen. Vier aspecten. Patrick DEVOS 2003 Bekijk de publicatie
Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ. I. Architectuur. Deel 12n 2. Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen en Oosterzele. s.n. 1989 Bekijk de publicatie
De Balegemse landbouwstokerij van Damme, hoeder van industrieel en culinair erfgoed Eric VAN SCHOONENBERGHE 2015 Bekijk de publicatie
De Balense spoorwegen V. WOUTERS 1985 Bekijk de publicatie
De houten korenwindmolens te Balegem (Oosterzele) Lucien DE SMET 1989 Bekijk de publicatie
De molens van Balegem Frans BROUWERS 2013 Bekijk de publicatie
De steengroeven van Balegem M. VAN DE VIJVER 1950 Bekijk de publicatie
Het verhaal van de stokerij Van Damme in Balegem Eric VAN SCHOONENBERGHE 2012 Bekijk de publicatie
Industrieel erfgoed in Oosterzele Bart DE NIL 2003 Bekijk de publicatie
Restauratie van een houten staakmolen - "Windekemolen" te Scheldewindeke Femke GILLIS 2006 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...