contact
MyEtwie
Gemeente

Oostrozebeke

Google Maps laden ...

Oostrozebeke is gelegen in West-Vlaanderen. In de 18e eeuw kwam de vlasnijverheid tot ontwikkeling. Einde 18e eeuw kwam de huisweverij tot bloei. In 1849 werd eenleerwerkhuisingesteld om vakkennis aangaande de linnenindustrie bij te brengen.In de loop van de 19de eeuw wordt het Leievlas zeer populair bij Engelse kopers, wat leidt tot een verregaande mechanisatie van het productieproces en een aanzienlijke uitbreiding van deze nijverheid. Oostrozebeke plukt hier mee de vruchten van, wat te merken is in de vele woonhuizen annex vlasschuren.De eerste helft van de 20e eeuw kenmerkte zich door de bloei van de vlasnijverheid en de industrialisatie daarvan. Vanaf 1955 nam het belang van de vlasnijverheid af, vanwege de opkomst van kunst- en synthetische vezels.
Ten gevolge van de teloorgang van de vlasindustrie in de tweede helft van de 20ste eeuw, schakelen een aantal vlasbazen over naar andere, eventueel aanverwante, industrietakken gespecialiseerd in textiel, houtspaanderproductie en vloerbedekkingen.

Vandaag zijn er nog (stoom)vlasroterijen en -zwingelarijen, een cichoreiast, verschillende vlasschuren en -fabrieken bewaard.

Titel Auteur Jaar
Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie West-Vlaanderen. Gemeente Oostrozebeke. s.n. 2007 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...