contact
MyEtwie
Gemeente

Oudergem

Google Maps laden ...

Oudergem is één van de 19 Brusselse gemeentes, gelegen in het zuiden van Brussel.

Van oudsher was Oudergem een kleine en landelijke gemeente. De aanleg van de Waversesteenweg in 1726 zou een enorme invloed hebben op de evolutie van de gemeente. Deze verkeersas, die vertrok aan de Naamsepoort, vormde de eerste rechtstreekse verbinding met Brussel. Stilaan werd deze steenweg de economische slagader van de gemeente: zandgroeven, molens, brouwerijen, ververijen en kalkovens kwamen zich langs de steenweg en de nabijgelegen Woluwebeek vestigen. Lange tijd bleef de Waversesteenweg dé grote aantrekkingspool voor nieuwe inwoners en bedrijven. In 1898 vestigde zich langs deze verkeersader zelfs een munitiefabriek, Marga genaamd. Dit bedrijf ligt aan de basis van de naam van de wijk Transvaal, waar arbeiders van deze fabriek woonden. Ze leverde immers kogels en munitie aan kolonisten in Transvaal (Zuid-Afrika) tijdens de Tweede Boerenoorlog (1899-1902). Arbeiders uit de munitiefabriek, wasvrouwen en strijksters kwamen er zich vestigen.

In 1846 stichtte Baron de Cartier een bedrijf dat roestwerende verf op de markt bracht. Dit bedrijf is misschien de oudste nog bestaande onderneming van Oudergem. Baron de Cartier verkocht zijn roestwerende verf tot in Amerika, China en Rusland. De bekendste klant van het bedrijf was ongetwijfeld Gustave Eiffel die de roestwerende verf gebruikte om de Eiffeltoren te behandelen. In 1900 kreeg de onderneming een nieuwe eigenaar. Vanaf dan heet het bedrijf Les Usines Ligot en wordt het gamma van producten uitgebreid (behangpapier, vloerbedekking, stoffen, …).

Metselaar-ondernemer J.P. Sommereyns bouwde in 1875 een ondergrondse ijskelder en in 1894 een tweede waarin natuurlijk ijs kon opgeslagen worden. Boven de kelders werd door zijn zonen de ijsfabriek Glacières Royales opgetrokken. Het ijs dat hier werd gemaakt diende vooral om voedingswaren koel te houden. Door de opkomst van industriële en huishoudelijke ijskasten werden de ijskelders overbodig. Vandaag worden zij gebruikt voor culturele evenementen.

Titel Auteur Jaar
Les blanchisseuses à Auderghem Nadine VOS 2020 Bekijk de publicatie