contact
MyEtwie
Gemeente

Rumst

Google Maps laden ...

Rumst is een landbouw- en industriegemeente in de Rupelstreek. De gemeente ligt aan de Rupel, waar ook talrijke kleiputten en steenbakkerijen terug te vinden zijn. Vooral deelgemeente Terhagen heeft een typisch industrieel karakter met kleiputten en steenfabrieken. In natuurgebied Kleiputten Terhagen staan nog enkele gebouwen van de voormalige steenbakkerijperiode. Natuurpunt Rupelstreekis eigenaar van het gebied en tracht de restanten van het steenbakkerijverleden te behouden en te integreren in het natuurgebied.

Zowat alle steenbakkerijen sloten op het einde van de 20ste eeuw echter hun deuren. Nu is er in Rumst nog een belangrijke vestiging van baksteenfabrikant Wienerberger gevestigd.

De watertoren in Rumst werd uitgebouwd tot een educatieve en informatieve toeristische inkompoort met uitzicht op de kleigroeven en vormt een start voor het verkennen van de Rupelstreek.

In Rumst vinden we ook het Museum Rupelklei, dat zich richt op de geschiedenis van de steenbakkerij met authentieke gereedschappen, relicten en foto’s.

Titel Auteur Jaar
Een 100-jarige Puech-Chabalfilter bij Antwerpse Waterwerken te Rumst? Wim VAN CRAENENBROECK 2009 Bekijk de publicatie
Het tramknooppunt Rumst Willy WUYTS 2015 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...