contact
MyEtwie
Gemeente

Sint-Jans-Molenbeek

Google Maps laden ...

Sint-Jans-Molenbeek heeft eeuwenlang zijn landelijk uitzicht weten te bewaren, met vooral activiteiten die met de aanwezigheid van het water verband hielden (molens, leerlooierijen, bloemen- en groententeelt). Het graven van het kanaal van Charleroi, in 1832, speelde een kapitale rol in de ontwikkeling van Molenbeek. Met zijn zeepziederijen, gieterijen, maalderijen en andere industrieƫn werd Molenbeek halfweg de 19de eeuw een van de meest dynamische voorsteden van Brussel.

Vanaf 1874 ontwikkelde de tabaksindustrie zich in Sint-Jans-Molenbeek. De twee toonaangevende fabrieken, AJJA/Odon Warland en Gosset, groeiden uit tot zeer grote bedrijven. Hun merken (AJJA, Boule nationale, Boule d'Or en Saint-Michel) werden over heel Belgiƫ verkocht. De meeste brouwerijen in Sint-Jans-Molenbeek produceerden vooral lambiek. Enkel Vandenheuvel brouwde ook bier van trage gisting.

In Molenbeek is ook het Brussels museum voor arbeid en industrie 'La Fonderie' gevestigd, op de site van de voormalige bronsgieterij 'La Compagnie des Bronzes'.

Titel Auteur Jaar
Delhaize "De Leeuw". Kruideniers sinds 1867 Emmanuel COLLET 2003 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...