contact
MyEtwie
Gemeente

Sint-Laureins

Google Maps laden ...

Sint-Laureins is een landelijke gemeente in het meetjesland, dichtbij de grens met Nederland. De kern van Sint-Laureins wordt doorsneden door het Leopoldskanaal.

Zoals vele kleine gemeentes beschikte Sint-Laureins ooit over een brouwerij (De Sutter) en een melkerij. Melkerij Sint-Laurentius werd er in 1936 opgericht, kende enig succes en verwerkte er tot ongeveer 1964 tot kaas. Dit kenmerkend gebouw werd gerenoveerd en biedt nu plaats aan verschillende stadsdiensten, maar vooral ook het 't Sents Archief (tsentsarchief@sint-laureins.be). Vlakbij bevond zich ook Wasserij Sint-Antonius, die in 2002 stopte. Eerder, tussen 1901 en 1935 had Sint-Laureins nog een vellenfabriek, opgericht door een industrieel uit Eeklo. Deze werd afgebroken en vervangen door huizen, maar de plek wordt nog 't Fabrieksken genoemd.

Het grondgebied telt verschillende - ondertussen al dan niet verdwenen - windmolens. De Eykensmolen, later Molen de Vos, springt er in het bijzonder uit omwille van de ondernemersgeest van Felix Eykens, Hij was een klokkenmaker die rond 1844 verhuist naar Sint-Laureins en er een molen bouwt, meteen met stoommachine. Hij maalde er bloem en had de molen ook uitgerust om hout te zagen. Dat hout verhandelde hij dan. Tot slot waagde hij zich ook aan de productie van lucifers, maar moest aan deze activiteit verstek geven toen de fabriek in 1861 afbrandde. De schoorsteen bleef nog een tjid staan maar de fabriek werd niet heropgebouwd.