contact
MyEtwie
Gemeente

Zonnebeke

Google Maps laden ...

Deze landelijke gemeente kende tot aan de Eerste Wereldoorlog een vrij rustige geschiedenis. De economie was gebaseerd op landbouw en veel van de inwoners moesten aanvullend werk zoeken over de grens in Frankrijk als landarbeider.

De industriële activiteit in het begin van de 20e eeuw was zeer beperkt: er waren onder meer enkele veldsteenbakkerijen, brouwerijen, windmolens en twee constructiewerkhuizen.

De industriële wederopbouw na WO I was eveneens beperkt: windmolens werden vervangen door maalderijen en enkele van de vroeger talrijke cichorei-asten werden opnieuw opgericht. De enige overblijvende steenbakkerij (Iweins / Van Biervliet) schakelde in 1930 over op productie in een Engelse ringoven.

Tegenwoordig is de gemeente Zonnebeke vooral gekend omwille van het uitgebreide WO I-erfgoed, met onder meer het Memorial Museum Passchendaele 1917. In deelgemeente Passendale bevindt zich de Oude Kaasmakerij, waar het volledige proces om kaas te maken stap voor stap uit de doeken wordt gedaan.

Titel Auteur Jaar
Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het cultuurbezit in België. I. Architectuur. Deel 11n 3. Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Menen, Wervik en Zonnebeke. s.n. 1991 Bekijk de publicatie
De Westhoekmolen. Een achtkantige bovenkruier te Zonnebeke Alfons THEUNINCK 1988 Bekijk de publicatie
Het Stampkot te Zonnebeke. Leuridan’s molen 1765 - 1915 Alfons THEUNINCK 1983 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...