contact
MyEtwie
Gemeente

Zwijndrecht

Google Maps laden ...

De landelijke gemeente Zwijndrecht raakte vanaf de 19de eeuw relatief sterk geĆÆndustrialiseerd, onder meer door de aanwezigheid van de Schelde, verschillende belangrijke verkeersassen en de spoorlijn Gent-Antwerpen. Zeker in deelgemeente Burcht ontstond belangrijke industrie. In de tweede helft van de 19de eeuw kenden een aantal steenbakkerijen een sterke bloei, onder meer door de bouw van de Antwerpse vestingwerken. Een van die steenbakkerijen werd in 1899 door de N.V. Ciments Portland Cannon Brand omgevormd tot cementfabriek.

In dezelfde periode kocht de maatschappij 'AciƩries Hollande Belge de L' Escaut' een aantal gronden aan de Suikerdijk voor de oprichting van een linoleumfabriek en een staalfabriek. De linoleumfabriek zou slechts enkele jaren bestaan, en de staalfabriek werd wellicht zelfs nooit opgestart. Op de site van de staalfabriek zou de aluminiumfabriek 'Laminoirs de l' Escaut' (later 'Sidal N.V.') uitgebouwd worden. In de nabije omgeving bevond zich ook het aluminiumverwerkingsbedrijf UMAL.

De Heemkundige Kring Zwijndrecht Burcht doet de voorbije jaren onderzoek naar de geschiedenis van deze fabrieken. Er worden ook getuigenissen van oud-werknemers verzameld.

Titel Auteur Jaar
Monumenten in vervoer(ing). Burcht-Zwijndrecht. De scheepsbouw / De spoorweg / De tram s.n. 1994 Bekijk de publicatie