contact
MyEtwie
In de kijker

1 miljoen voor ventilatiegebouw Waterschei

Gepubliceerd op 01/07/2016
ventilatiegebouw

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois kent een premie van ruim 1 miljoen euro toe aan het stadsbestuur van Genk voor de restauratie van het ventilatiegebouw van de steenkoolmijn in Waterschei. Het ventilatiegebouw diende om de vervuilde lucht uit de ondergrond weg te halen. Intern bevonden zich twee ventilatoren aangesloten op de lucht uittrekkende schacht.

De voormalige mijnsite, beschermd als monument in 1993, wordt nu door de stad Genk ontwikkeld tot Thor-park. Dit park is een globaal ontwikkelingsproject voor de herbestemming van de voormalige mijnsite tot hotspot voor technologie, energie en innovatie. Het technologiepark zal een oppervlakte van 93 ha hebben. De voormalige mijngebouwen krijgen hun plaats in dit project.

Voor de restauratie werd een meerjarenovereenkomst afgesloten, zodat het stadsbestuur jaarlijks een beroep kan doen op vastgelegde restauratiepremie. In 2014 en 2015 werden al middelen vrijgemaakt voor het hoofdgebouw en het ophaalgebouw. De restauratie van het ventilatiegebouw is de derde fase. Nadien komen ook nog de passerel, het schachtgebouw, de uitrusting en de schachtbok aan de beurt.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...