contact
MyEtwie
In de kijker

150 jaar Solvay

Gepubliceerd op 07/10/2013
solvay150

Het chemisch bedrijf Solvay viert dit jaar zijn 150ste verjaardag, en dat gebeurt met opvallend veel aandacht voor de eigen bedrijfsgeschiedenis. Op de uitgebreide jubileumwebsite 150.solvay.com reis je aan de hand van filmpjes en teksten door de geschiedenis van het bedrijf, er verscheen een wetenschappelijke publicatie in drie talen, en historisch fotomateriaal werd online beschikbaar gemaakt in de Solvay Heritage Collection op Flickr.

Ernest Solvay was in het begin van de jaren 1860 een jonge twintiger zonder universitair diploma scheikunde op zak. In de gasfabriek van zijn oom begon hij met experimenten om soda te verkrijgen op basis van ammoniakwater. De chemische onderneming die hij in 1863 opstartte, samen met broer Alfred en verscheidene andere partners, bleek al heel snel een groot succes. Tegen alle verwachtingen in groeide Solvay uit tot een van de grootste chemische bedrijven ter wereld. Anno 2013 is Solvay een multinational met vestigingen in 55 landen en bijna 30.000 personeelsleden. De hoofdzetel van het bedrijf staat echter nog steeds in Brussel (Neder-Over-Heembeek), waar het verhaal van Solvay 150 jaar geleden begon.

De geschiedenis van Solvay werd door historici Kenneth Bertrams, Nicolas Coupain en Ernst Homburg gereconstrueerd in het boek 'Solvay: History of a Multinational Family Firm'. Van de publicatie verscheen ook een Nederlands- en Franstalige versie. Het onderzoeksproject rond de geschiedenis van Solvay nam zo'n vijf jaar in beslag.

Veel meer informatie over 150 jaar Solvay vind je op 150.solvay.com.