contact
MyEtwie
In de kijker

22 meester-leerlingbeurzen toegekend

Gepubliceerd op 09/12/2022
Categorie
20220530_AV_Meester-leerlingtraject (c) Martin Corlazzoli (18)
Foto: Op het Mulhouse weefgetouw in het Industriemuseum wordt kleurrijke stof geweven, een ontwerp van Sofie Verscheure. © Martin Corlazzoli

De Vlaamse minister van Cultuur kent 22 beurzen toe voor het doorgeven van vakmanschap in meester-leerlingtrajecten, goed voor een totaalbedrag van 615.470 euro. Daarmee ondersteunt hij 22 meesters-vaklui en 32 leerlingen die samen een traject doorlopen. Zo worden kennis en vaardigheden doorgegeven aan het talent van de toekomst en gaan ze niet verloren.

De meester-leerlingbeurzen passen in het beleid rond immaterieel erfgoed, het niet-tastbaar erfgoed dat in de hoofden en handen van mensen leeft. Immaterieel erfgoed is niet alleen waardevol maar ook uiterst kwetsbaar. Zo kan vakmanschap enkel levend worden gehouden door het over te dragen aan volgende generaties.

De geselecteerde beurstrajecten kan je hier raadplegen. Ook ETWIE droeg z'n steentje bij en stopte 1932 minuten in het begeleiden en adviseren bij de beursaanvragen, zij het telefonisch, per mail, live of met het nalezen van ettelijke dossiers. Sinds het begin van de meester-leerlingtrajecten heeft het team intussen al meer dan 130 geïnteresseerden bijgestaan bij hun aanvraag.

Met trots kondigen we dan ook aan dat ook dit jaar opnieuw enkele trajecten, met advies of hulp van ETWIE, van start kunnen gaan. Het gaat om:

  • Wouter Elsen en Ward Collin bij meester Jeroen De Wijs, historische fotografie

  • Tim Bruggeman en Jana Vasiljevic bij meester Cyriel Verbist, lithografie

  • Kevin Bormans en Ann Bessemans met meester Clément Mortier (ndustriemuseum), linotypie

  • Dieter van Mol en Arne Libert met meester Patrick Schroven (Karrenmuseum), rijtuigbouw

  • Niels Goovaerts en Armina Ghazaryan met meester Thomas Gravemaker, letterzetten

  • Sébastien Vermeulen met meester Alexandre Callet, restauratiebeeldhouwen (architectuur, onroerend erfgoed, kunstpatrimonium)

Wij kijken alvast uit naar de trajecten!