contact
MyEtwie
In de kijker

27 beurzen ‘meester-leerling’ goedgekeurd

Gepubliceerd op 06/12/2018
Categorie
fire-378058_1920

Minister van Cultuur Sven Gatz maakte vandaag bekend dat hij 27 beurzen toekent om kennisoverdracht tussen meesters en leerlingen te stimuleren. De individuele leertrajecten starten in januari 2019 en duren gemiddeld 1 à 2 jaar. Het volledig overzicht is terug te vinden op de website van de minister.

Vanuit alle domeinen van het immaterieel erfgoed konden aanvragen ingediend worden: techniek en ambacht, podiumkunsten, muzikaal erfgoed… Dit beurssysteem zorgt voor een stimulerend kader waarin meesters en leerlingen tijd en ruimte hebben om kennis te delen en expertise op te bouwen. Met het groot aantal ingediende aanvragen speelt dit beurssysteem duidelijk in op een grote nood in het veld: de individuele overdracht van kennis en vaardigheden in een vaak gespecialiseerde context, al dan niet bedreigd, met een grote erfgoedwaarde en sterke maatschappelijke relevantie.

Minister Gatz: “De beurzen geven vakmensen ruimte om een aantal maanden tot twee jaar intensief te gaan samenwerken met iemand die bij hem of haar in de leer wil gaan. Zowel meester als leerling ontvangen een stuk van de beurs, samen voor een bedrag van maximaal 2.000 euro per maand.”

ETWIE is partner in 5 goedgekeurde dossiers rond het erfgoed van techniek. Hou onze website in de gaten voor meer informatie over de op te starten leertrajecten.