contact
MyEtwie
In de kijker

3,3 miljoen voor restauratie douaneloods Essen

Gepubliceerd op 27/08/2017
essen_loods

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor onroerend erfgoed, heeft een erfgoedpremie van ruim 3,3 miljoen euro toegekend voor de restauratie van de als monument beschermde douaneloods in Essen. Na de restauratie zal de loods een industrieel-ambachtelijke functie krijgen.

Het station van Essen speelde vroeger een belangrijke rol als grensstation tussen België en Nederland. De douane controleerde er goederen en dieren die over de grens werden getransporteerd. In 1902 werd daarom op de rangeersite een monumentale loods gebouwd. Treinen reden langs en door het gebouw om goederen te kunnen overladen. Grote schuifpoorten en twee perrons in de loods vergemakkelijkten deze opdracht. De loods verloor echter haar functie en staat daardoor al jarenlang leeg.

De gemeente Essen kocht het gebouw in 2010 aan met de ambitie om het nieuw leven in te blazen, en deed een beroep op Kempens Landschap om dit traject te begeleiden. Van bij het begin stond vast dat de loods van zo’n 2.000 m2 een nieuwe bestemming zou krijgen in samenwerking met een private partner. Inga Verhaert, covoorzitter van Kempens Landschap: "Van meet af aan hebben we op twee sporen gewerkt. Eerst en vooral stelden we het architectenbureau aNNo uit Gent aan om de restauratie van de loods voor te bereiden. Anderzijds lanceerden we in 2015 ook een eerste partneroproep. De diverse reacties die we ontvingen, inspireerden ons om de loods een industrieel-ambachtelijke functie te geven."

De loods is ook opgenomen in het Europese project DEMI MORE, dat focust op energie-efficiëntie in onroerend erfgoed. In de lichtstraat van de loods worden transparante zonnepanelen ingebracht, zodat milieuvriendelijke elektriciteit opgewekt kan worden zonder dat uitzicht van het monument ontsierd wordt. Tegelijk laat het glas nog voldoende zonlicht door voor een aangenaam binnenklimaat.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...