contact
MyEtwie
In de kijker

3,5 miljoen euro voor mijnbelevingscentrum Beringen

Gepubliceerd op 31/08/2017
beminepit

Toerisme Vlaanderen heeft een hefboomsubsidie van meer dan 3,5 miljoen euro toegekend aan be-MINE PIT. Deze subsidie zet het licht op groen voor de realisatie van een nieuw mijnbelevingscentrum op de voormalige mijnsite van Beringen. De opening van het belevingscentrum is voorzien in 2020.

Sinds 2009 is de mijnsite van Beringen herbestemd als het toeristisch-recreatief project be-MINE. Op de site zal nu een authentieke mijnbeleving gecreëerd worden die de bezoekers onderdompelt in de mijn en het volledige verhaal vertelt van de Limburgse mijnwerkers. De ophaalgebouwen krijgen een bezoekerscentrum waar de ontdekkingstocht start. De drie ploegendiensten van de mijnwerkers liggen aan de basis van drie avontuurlijke mijnwerkerspaden, elk met hun eigen invulling en doelgroep.

In het eerste, betalende gedeelte ligt de focus op de verhalen van de mijnwerkers in een authentieke omgeving. In de interactieve ondergrondsimulatie ervaren de bezoekers de zware werkomstandigheden van de mijnwerkers aan den lijve. In het tweede, gratis gedeelte ligt de focus meer op de beleving van de monumentale gebouwen. De reconstructie van twee passerelles biedt een indrukwekkend zicht op de mijn en haar omgeving. Er zullen ook bezoeken onder begeleiding van oud-mijnwerkers mogelijk zijn.

"Mijngeschiedenis maakt een niet onbelangrijk deel uit van de industrialiseringsgeschiedenis van Vlaanderen," zegt gedeputeerde Igor Philtjens. "De ligging in het hart van de Euregio zal toeristen van de omliggende buurlanden lokken naar deze imposante en authentieke gebouwen. be-MINE PIT zal ook het startpunt vormen voor de ontdekking van de andere Limburgse mijnsites én toeristische attracties."

Bekijk een interactieve simulatie van be-MINE PIT op www.claar.be

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...