contact
MyEtwie
In de kijker

500 activiteiten op de Dag van de Wetenschap

Gepubliceerd op 20/11/2013
dag_van_de_wetenschap_2013

Op zondag 24 november vindt de jaarlijkse 'Dag van de Wetenschap' plaats. Op tientallen locaties in Vlaanderen ontdek je aan de hand van workshops, demo’s, lezingen, tentoonstellingen en tal van andere activiteiten dat wetenschap en technologie haar plaats veroverd heeft in elk aspect van ons dagelijks leven. In totaal kun op je op de Dag van de Wetenschap deelnemen aan meer dan 500 activiteiten. Wetenschappelijk onderzoek en technologie zijn uiteraard belangrijke troeven voor onze toekomst, maar ook het wetenschappelijk en technisch erfgoed wordt niet uit het oog verloren.

Zo ontdek je in de textielafdeling van het MIAT in Gent tal van proefjes en weetjes en kan je de veelzijdigheid van textiel meten. In het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen van de Gentse universiteit kun je de tentoonstelling 'Wetenschap zet de toon' bezoeken of deelnemen aan een workshop rond de unieke 'EMS Synthi 100'. Nog in Gent loop je tijdens een stadswandeling in de sporen van enkele bekende en minder bekende wetenschappers en uitvinders. Ook in Kortrijk staat een wetenschappelijke stadswandeling op het programma, die focust op het leven en werk van dokter-wetenschappers Jan Palfijn en Willem Quackelbeen.

In het Museum van de Geschiedenis van de Gezondheidszorg in Antwerpen leer je meer over de geschiedenis van de pijnbehandeling, de radiologie en de verpleegkunde. De Universiteit Antwerpen geeft al een voorproefje voor de herdenking van het 500ste geboortejaar van Andreas Vesalius. Ook de KU Leuven zet zijn wetenschappelijk erfgoed in de kijker: het Museum voor Dierkunde toont zijn imposante collectie, en in de historische collectie PPW kom je te weten hoe leerkrachten aan het eind van de 19e eeuw lesgaven. In het Quartz Experience Center in Mol maak je dan weer kennis met de geschiedenis van Sibelco, de kwartswinning in de streek en duurzaam ondernemen in al zijn facetten.

Ten slotte organiseert de Koninklijke Unie voor Belgische Zendamateurs verschillende demonstraties en activiteiten rond radiocommunicatie en morsecode. Daarbij staat ook een bezoek aan het museum voor audiovisuele technieken in Pepingen op het programma.

Dit is slechts een kleine greep uit de honderden activiteiten tijdens de Dag van de Wetenschap op 24 november. Je vindt het volledige programma op wetenschapsweek.be.