500 activiteiten op de Dag van de Wetenschap

Op zondag 23 november vindt de jaarlijkse 'Dag van de Wetenschap' plaats. Op tientallen locaties in Vlaanderen ontdek je aan de hand van workshops, demos, lezingen, tentoonstellingen en tal van andere activiteiten dat wetenschap en technologie haar plaats veroverd heeft in elk aspect van ons dagelijks leven. In totaal kun op je op de Dag van de Wetenschap deelnemen aan meer dan 500 activiteiten. Wetenschappelijk onderzoek en technologie zijn uiteraard belangrijke troeven voor onze toekomst, maar ook het wetenschappelijk en technisch erfgoed wordt niet uit het oog verloren.
In het MIAT in Gent leer je aan de hand van huis-, tuin- en keukenmateriaal de principes van de lithografie of steendruk. Aluminiumfolie, cola en slaolie zijn de ingrediënten waarmee je je eigen litho tevoorschijn tovert. In het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen van de Gentse universiteit kun je de tentoonstelling 'Kristallen verhelderd' bezoeken. Nog in Gent loop je tijdens een stadswandeling in de sporen van enkele bekende en minder bekende wetenschappers en uitvinders. Ook in Kortrijk staat een wetenschappelijke stadswandeling op het programma, die focust op het leven en werk van dokter-wetenschappers Jan Palfijn en Willem Quackelbeen. Aan de KU Leuven toont het Museum voor Dierkunde dan weer zijn imposante collectie.
In het MAS kan je terecht voor een rondleiding op de expo 'Antwerpen telecomstad' door voormalige werknemers van ATEA. Het museum stelt ook zijn collectie havenkranen in de kijker: onder leiding van een ervaren kraanman bezoek je er de handkraan en de drijvende stoomkraan. In het museum ontdek je ook enkele belangrijke technische ontwikkelingen uit WO I, met de nadruk op communicatie, wapens en oorlogsvoertuigen. In het Museum van de Geschiedenis van de Gezondheidszorg in Antwerpen leer je hoe verpleegkundigen vroeger de zieken verzorgden en hoe omwille van de technologische vooruitgang het beroep van verpleegkundige sterk veranderd is. In het Plantin-Moretusmuseum is er dan weer aandacht voor de uitgaven van het anatomisch werk van Vesalius.
In het Jubelparkmuseum in Brussel kan je kennismaken met de resultaten van het project ELinc, dat zich focust op de studie van de technologische geschiedenis van Europese lakken. In het Quartz Experience Center in Mol maak je dan weer kennis met de geschiedenis van Sibelco, de kwartswinning in de streek en duurzaam ondernemen in al zijn facetten. En in Hasselt laten biologen van de universiteit, in samenwerking met het Jenevermuseum, je kennismaken met gisten en hun wonderbaarlijke activiteit. Ten slotte organiseert de Koninklijke Unie voor Belgische Zendamateurs in Gent verschillende demonstraties en activiteiten rond radiocommunicatie en morsecode. In Pepingen kan je ook een bezoek brengen aan het Museum voor Audiovisuele Technieken.
Dit is slechts een kleine greep uit de honderden activiteiten tijdens de Dag van de Wetenschap op 23 november. Je vindt het volledige programma op dagvandewetenschap.be.