contact
MyEtwie
In de kijker

87.000 euro voor restauratie sleepspits Mon Désir

Gepubliceerd op 17/09/2017
mondesir

Het Rijn- en Binnenvaartmuseum in Antwerpen krijgt van de Vlaamse overheid een premie van 87.000 euro voor de restauratie van de sleepspits 'Mon Désir' uit 1913. Spitsen waren tussen 1890 en 1970 beeldbepalend op onze kanalen. Eerst werden de spitsen gesleept, vanaf 1945 kwamen de gemotoriseerde spitsen in opgang. De 'Mon Désir' is samen met de 'Bon Crédit' een van de meest gaaf bewaarde exemplaren. Ze zijn sinds 2013 beschermd als varend erfgoed.

Door de industrialisatie ontstond een vraag naar vaartuigen die goedkoop bulkproducten zoals steenkool konden vervoeren. De bouw en afmetingen van de sleepspitsen zijn nauw verbonden met de bouw van kanalen en bijhorende sluiscomplexen vanaf het begin van de 19de eeuw. De maximum scheepsmaten van 38,5 meter lengte en 5,05 meter breedte waren een gangbare standaardmaat.

De 'Mon Désir' was oorspronkelijk bedoeld voor het vervoer van droge lading. Op het schip zijn het woonverblijf en de complete uitrusting op het dek, inclusief de lieren en ankers, bewaard gebleven. Dankzij de beheerspremie van de Vlaamse overheid kan de sleepspits nu gerestaureerd gerestaureerd. De schipperswoning wordt in originele staat gebracht, het houten roer wordt hersteld en het vaartuig krijgt een grondige werfbeurt, noodzakelijk voor de goede instandhouding van het onderwaterschip.

De 'Mon Désir' is een van de drie schepen van het Rijn- en Binnenvaartmuseum, een drijvend museum in het Bonapartedok in Antwerpen. Het museum bestaat verder uit het motorschip 'Angele' en de motorspits 'Liomar'. De schepen zijn geheel of gedeeltelijk toegankelijk voor het publiek. De tentoonstellingsruimte van de ‘Mon Désir’ bevindt zich in het laadruim.