contact
MyEtwie
In de kijker

Antwerps Brouwershuis krijgt nieuwe toekomst

Gepubliceerd op 24/01/2014
Categorie
brouwershuis

Het Brouwershuis in Antwerpen, dat al jaren kampt met stabiliteitsproblemen, wordt gerestaureerd. Na de vernieuwing komt er een biermuseum met drankgelegenheid.

Het Brouwershuis dateert uit 1553 en is een wonder van 16de-eeuwse techniek. Het gebouw werd oorspronkelijk Waterhuis genoemd. In dit pand werd namelijk niet gebrouwen, maar zuiver water opgepompt en geleverd aan zestien naburige brouwerijen. Die installatie is nog helemaal intact. Met een paardenmolen werd water uit de Herentalse Vaart opgeschept. Dat water werd vervolgens op de bovenverdieping in bakken uitgestort. Van daaruit ging het via een ingenieus buizenstelsel naar de brouwerijen in de buurt. Er is ook een sfeervolle raadzaal, waar vroeger de brouwersgilde bijeenkwam.

Het gebouw hield tot in de 19de eeuw zijn functie en werd nadien omgevormd tot een museum. In 2003 sloot dat definitief de deuren, omdat de stabiliteit te wensen overliet en de uitbating niet meer rendabel was. De vereniging 'Vrienden van het Brouwershuis' ijvert al lang voor een nieuwe toekomst voor het gebouw. Onder impuls van een voormalige medewerker van brouwerij De Koninck, is er een plan opgesteld voor de inrichting van een klein museum over de geschiedenis van Antwerpen als bierstad.

De totale kosten voor de renovatie worden geschat op 2 miljoen euro. Vlaanderen zou daarvan 1,13 miljoen voor zijn rekening nemen, de stad en de provincie elk 435.000 euro.

Bron: Stad Antwerpen

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...