contact
MyEtwie
In de kijker

Bezoek de Compagnons du Devoir in Brussel

Gepubliceerd op 13/01/2015
compagnons

In het kader van een reeks 'Open Ateliers' over de toekomst van de maakindustrie organiseert UNIZO op maandag 9 februari een bezoek aan de 'Compagnons du Devoir' in Brussel.

Het Franse systeem van de 'compagnonnage' is een soort leertijdsysteem voor ambachten dat eeuwen geleden tot stand kwam als reactie tegen de toenemende macht van toenmalige beroepsorganisaties. De Compagnons worden gekenmerkt door een uitgesproken visie op arbeid en kennisoverdracht tussen meester en gezel: de leertijd gebeurt in een 'Tour de France', waarin de gezel het land rondtrekt om zijn vaardigheden te verfijnen en zijn kennis uit te breiden. De 'Compagnons du Devoir' hebben ook een afdeling in Brussel. Hier kunnen de jongeren de opleiding tot schrijnwerker of timmerman volgen.

Tijdens het bezoek op 9 februari leidt Jean Culot, proost van de Compagnons du Devoir in Brussel, de deelnemers rond in hun huis en hun verhaal. Aansluitend vertelt Joeri Januarius over de kansen die het meester-leerlingsysteem bieden. Hij is auteur van de nota 'Virtuoos Vlaanderen'.

Programma 9 februari:
19u30 Onthaal en verwelkoming
20u00 Rondleiding en presentatie
21u30 Netwerkreceptie

Deelname aan deze activiteit is gratis, maar de plaatsen zijn beperkt. Alle praktische informatie en een inschrijvingsformulier vind je op www.unizo.be.

Lees ook: Compagnons du Devoir maken vaklui van jongeren (Brussel Deze Week)

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...