contact
MyEtwie
In de kijker

Bitumen en asfalt: materiaal uit het verleden, maar ook met een duurzame toekomst

Gepubliceerd op 04/10/2017
asfalt_verhelst

Op dinsdag 7 november organiseert de werkgroep industri√ęle archeologie van ie-net, in samenwerking met VVIA-Antwerpen, een voordracht over bitumen en asfalt. Prof. Wim Van den bergh neemt je tijdens de lezing mee naar de oorsprong van deze materialen en de verschillende hedendaagse toepassingen.

Omwille van de kleef- en waterdichtingseigenschappen werden bitumen en asfalt al in de Oudheid gebruikt. Ook nu nog worden de materialen verwerkt in dakdichtingsmembranen en asfaltverhardingen. In de lezing wordt ook ingegaan op de recycling-mogelijkheden en er worden enkele concrete projecten besproken waarbij dakdichtingsmembranen gebruikt worden als grondstof in asfalt. Er wordt ook aandacht besteed aan de begripsverwarring tussen bitumen, asfalt, teer, pek en macadam.

Na een koffiepauze is er een bezoek aan de asfalt- en bitumenlabo’s van de universiteit, waarbij een aantal proefopstellingen worden uitgelegd en je de verschillende materialen van nabij kunt bekijken.

De lezing vindt plaats op dinsdag 7 november om 19u op Campus Groenenborger van de Universiteit Antwerpen. Meer info en inschrijven via www.ie-net.be.