contact
MyEtwie
In de kijker

Bokrijk blaast 60 kaarsjes uit

Gepubliceerd op 12/04/2018
Categorie
bokrijk

Op 12 april 1958, enkele dagen vóór Expo 58, opent Openluchtmuseum Bokrijk officieel de deuren voor de allereerste bezoekers. Een belangrijk en historisch moment, want met de naoorlogse industriële revolutie en de toenemende welvaart in de fifties dreigt het woonlandschap in Vlaanderen op korte tijd verloren te gaan. Dankzij het museum blijft een unieke verzameling authentieke gebouwen met huisraad en bijhorend alaam, afkomstig uit verschillende Vlaamse regio’s en tijdsperiodes, bewaard.

Vandaag, op 12 april 2018, blaast het museum maar liefst 60 kaarsjes uit, een verjaardag die wordt gevierd met de tentoonstelling ’60 jaar Bokrijk’. De tentoonstelling illustreert het verhaal van Bokrijk, vanaf de allereerste vermelding in 1252 tot op vandaag. Alle topmomenten worden herbeleefd. De enthousiaste medewerkersverhalen, de tekeningen en veldboekjes van toenmalig conservator Jozef Weyns, authentieke stukken uit privécollecties die het daglicht al decennialang niet meer zagen… Allemaal werden ze voor deze verjaardag samengebracht. Daarnaast figureren alledaagse voorwerpen uit het verleden in dialoog met hun “moderne” tegenhanger uit de sixties.

BKRK: VAKMANSCHAP

Naast het ontsluiten en borgen van roerend en onroerend erfgoed zet Bokrijk ook al jaren de schouders onder de expertiseontwikkeling van vakmanschap, technieken en hun toepassingen: brood bakken, smeden, leder en hout bewerken, bier brouwen... Via het project BKRK wil Bokrijk ook de relevantie van dit vakmanschap aantonen voor vandaag en morgen. Eigentijdse vakmensen laten zich vaak inspireren door oude technieken, maar omgekeerd hebben nieuwe technologieën ook invloed op deze oude manieren van werken. Bokrijk zet die wederzijdse invloed van verleden op heden en heden op verleden mee in de kijker.

TV Limburg maakte een boeiende reeks reportages over Bokrijk naar aanleiding van de 60ste verjaardag van het museum. Meer info over het museum vind je via www.bokrijk.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...