contact
MyEtwie
In de kijker

Brouwerij Louwaege: (ver)dronken hart van Kortemark?

Gepubliceerd op 01/09/2014
louwaege_kortermark

In Kortemark opende vrijdag onder ruime publieke belangstelling de tentoonstelling 'Brouwerij Louwaege: (ver)dronken hart van Kortemark?'. Samen met de nieuwe publicatie van Chris Vandewalle vertelt de expo het boeiende ondernemersverhaal van de familiebrouwerij Louwaege.

Mouterij-brouwerij Louwaege, ook brouwerij De Arend genoemd, werd in 1877 opgericht in Kortemark. De familiebrouwerij stond oorspronkelijk vooral bekend om de productie van 'Oud Bruin'. In het interbellum stapte de brouwerij mee in de opkomst van de bieren van lage gisting, om te eindigen met de productie van kwalitatieve streekbieren van hoge gisting.

Na vijf generaties Louwaege werd de brouwerij in 2002 door het brouwersconcern Alken-Maes overgenomen en vervolgens gesloten. Van het bierenassortiment werd alleen Hapkin behouden. In 2013 werd het voormalige brouwerijcomplex bijna volledig afgebroken. De twee schoorstenen en de mouttoren bleven behouden en zullen geïntegreerd worden in een nieuwe woon-, werk- en winkelzone.

Brouwerij Louwaege vormde generaties lang - letterlijk en figuurlijk - het hart van de gemeente Kortemark. Aan de hand van tal van foto's en attributen brengt de tentoonstelling de geschiedenis van deze brouwerij nu weer even tot leven.

Tijdens de opening van de tentoonstelling werd ook de bijhorende publicatie van brouwerijhistoricus Chris Vandewalle voorgesteld. Het boek 'Brouwerij Louwaege ontkroond' geeft een overzicht van de geschiedenis van de mouterij-brouwerij Louwaege. De evolutie van de bierstijlen is de rode draad doorheen het boek. Verder gaat het uitgebreid in op het mout- en brouwproces.

De tentoonstelling is nog te bezichten op 1, 6, 7, 13 en 14 september, telkens van 15u tot 19u, in de foyer van CC De Beuk (Torhoutstraat 9, 8610 Kortemark). Tijdens de tentoonstelling is het boek 'Brouwerij Louwaege ontkroond' te koop aan 12 euro (in plaats van 15 euro).

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...