contact
MyEtwie
In de kijker

Brussels Riolenmuseum heropent de deksels

Gepubliceerd op 19/11/2015
riolenmuseum

Vanaf vandaag is het publiek opnieuw welkom in het Riolenmuseum in Brussel. Wegens een gebrek aan middelen was het museum meer dan een jaar gesloten, maar die problemen zijn nu van de baan.

De idee om een 'riolenmuseum' te verwezenlijken ontstond in de jaren 1970. In die tijd werden, onder begeleiding van het personeel van de dienst Riolen, geregeld bezoeken georganiseerd onder de centrale lanen van de Vijfhoek. In 1988 opende het Riolenmuseum officieel zijn deuren. De historische Octrooipaviljoenen aan de Anderlechtsepoort bleken hiervoor de ideale locatie: ze bevinden zich immers zowel boven de overwelfde Zenne als boven een collector en secundaire riolen.

Aan de hand van maquettes, films en voorwerpen vertelt het Riolenmuseum de geschiedenis van de Zenne en haar twee overwelvingen. Ook het werk van de mens in deze ondergrondse wereld komt aan bod: de manier waarop de riolen werden aangelegd, de dagelijkse strijd tegen overstromingen en de aan dit beroep verbonden gevaren. Een wandeling van een vijftigtal meter door een koker en een collector geeft de bezoeker een concreet beeld van het bijna 400 kilometer lange riolenstelsel van Brussel.

In het kader van de heropening werden de openingsuren van het museum uitgebreid. Ook kan je elke zaterdag zonder reservatie deelnemen aan een gratis rondleiding.

Meer info: www.museumvandestadbrussel.be

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...