contact
MyEtwie
In de kijker

C-mine viert 10de verjaardag met 'Line up'

Gepubliceerd op 09/07/2015
lineup

C-mine, de voormalige mijnsite van Winterslag (Genk), viert deze zomer verschillende verjaardagen met het evenement 'C-mine Line up': een opvallende gele lijn neemt de bezoeker mee op sleeptouw langs verrassende en unieke plekken en belevenissen op C-mine, in de Vennestraat en in de tuinwijk. Hét pronkstuk van de Line up is Labyrint, een imposante installatie van Gijs Van Vaerenbergh.

Dit jaar is het exact tien jaar geleden dat de naam 'C-mine' gelanceerd werd, bedacht door een creatieve Genkenaar. Het is dit jaar bovendien tien jaar geleden dat Euroscoop zich als eerste vestigde in een van de prachtige monumentale gebouwen. En ten slotte is het deze zomer ook vijf jaar geleden dat de deuren van het energiegebouw opnieuw openzwaaiden.

Anno 2015 hebben de oude beschermde gebouwen van de mijnsite - de badzalen, de lampenzaal, het bureelgebouw, het energiegebouw, het magazijngebouw en de paardenstallen - één voor één een blikvangende creatief-artistieke bestemming. Ze bieden inmiddels onderdak aan 40 bedrijven en organisaties, goed voor meer dan 300 jobs. En de site trekt jaarlijks inmiddels meer dan 800 000 bezoekers, van burger tot toerist, van artiest tot student en ondernemer, van nichezoeker tot leek.

Op en rond de site valt echter nog veel meer te zien en te beleven. Daarom werd C-mine Line up bedacht: een gele belevingslijn die de bezoeker deze zomer uitnodigt voor een parcours waarin kunst, design en de monumentale industriële architectuur van C-mine elkaar ontmoeten. Maar de belevingslijn leidt ook de langs de volkse gezelligheid van de multiculinaire Vennestraat en de gerenommeerde architectuur van de authentieke 'Blomme'-mijntuinwijk.

Dé publiekstrekker wordt de installatie 'Labyrint' van kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh. Labyrint transformeert het monumentale C-mine plein en nodigt uit tot een dwaaltocht doorheen een kilometer aan stalen gangen. Door een reeks sculpturale ingrepen ontstaan bijzondere ruimtes en verrassende perspectieven die de omgeving vanuit nieuwe invalshoeken laten beleven. Labyrint belichaamt waar C-mine voor staat: initiatieven op het snijpunt van creativiteit, innovatie en beleving.

C-mine Line up loopt van 10 juli tot 30 september. Je vindt alle informatie op www.c-mineline-up.be.