contact
MyEtwie
In de kijker

Camille Jenatzy & La Jamais Contente

Gepubliceerd op 17/10/2017
jenatzy2

In het Autrique-huis in Schaarbeek opende vorige week een tentoonstelling over het fascinerende leven van Camille Jenatzy (1868-1913). Jenatzy was ingenieur, uitvinder, ondernemer... maar raakte vooral bekend als pionier van het autoracen. Aan het stuur van de elektrische racewagen 'La Jamais Contente' overschreed Jenatzy als eerste mens in de geschiedenis de kaap van 100 kilometer per uur.

In 1865 richtte Constantin Jenatzy, de vader van Camille, een rubberbedrijf op in de buurt van het Brusselse Noordstation. Vanaf de jaren 1880 spitste het bedrijf zich toe op de autosector, met onder meer de productie van nieuwigheden zoals de 'dubbele banden op dubbele wielen'. Als ingenieur elektromechanica ontwierp zoon Camille elektrische voertuigen. Hij pakte uit met hybride aandrijvingen, en reeg de patenten aan elkaar om de productie voortdurend te verbeteren. In 1898 vestigde hij ook de ‘Compagnie Générale des Transports Automobiles-système Jenatzy’ in Boulogne-sur-Seine.

Jenatzy was echter vooral gefascineerd door het autoracen. Zijn strijdlust, rosse haren en puntig sikje leverden hem de bijnaam ‘Rode Duivel’ op. Op 29 april 1899 reed Jenatzy als eerste mens in de geschiedenis sneller dan 100 km/uur: hij liet een snelheid van 105,882 km/uur optekenen met zijn bolide 'La Jamais Contente'. De naam van de racewagen zou verwijzen naar de vastberadenheid van Jenatzy, maar ook naar zijn echtgenote, die ontevreden was omdat de autocoureur zo vaak van huis was.

'La Jamais Contente' was een van de eerste wagens die specifiek werden ontworpen om te racen: een torpedo van vier meter met een blauwgrijs geverfde kist uit partinium, een lichte legering van aluminium, wolfraam en magnesium. De twee elektrische motoren werden aangedreven door Fulmen-loodaccu’s en de wielen waren uitgerust met Michelin-banden. De auto bleef lange tijd bewaard in het familiebedrijf, maar in 1993 verhuisde hij naar het Musée de la Voiture et du Tourisme in Compiègne. Een replica van de racewagen is nu te bewonderen op de tentoonstelling over Jenatzy in het Autrique-huis.

De expo 'Camille Jenatzy & La Jamais Contente' is nog tot 15 april 2018 te bezoeken in het Autrique-huis (Haachtsesteenweg 266, 1030 Schaarbeek). Meer informatie op www.autrique.be.