contact
MyEtwie
In de kijker

Dag van de wetenschap: op bezoek in een labo

Gepubliceerd op 24/11/2022
Categorie
lab-g26991705b_1920

Op zondag 27 november is het Dag van de Wetenschap! Het grootste wetenschapsfestival voor jong en minder jong.

Dit jaar zijn er weer tal van activiteiten op tal van locaties. Omdat het soms moeilijk is om het bos door de wetenschappelijk opgezette bomen te zien, snuiterden wij door het zeer uitgebreide programma. We lichten een aantal boeiende activiteiten eruit die je innerlijke laborant zeker zal bekoren!

Apenpokken, lintwormen en hondsdolheid: wat hebben ze met elkaar gemeen?

In het Instituut voor Tropische Geneeskunde onderzoeken ze bacteriën, virussen en parasieten die ziektes veroorzaken en overdragen. In het ITG ontvangen wetenschappers, artsen en laboranten je voor een ontdekking van de wondere wereld van de zoönoses.

Meer info

InstituutTropischeGeneeskunde, foto ITG

Rondleiding en demo's in de chemielabo's van de Science Tower

De gloednieuwe Science Tower is het paradepaardje van de faculteit Wetenschappen van UHasselt. Wetenschappers tonen hun onderzoek en leiden je rond door de chemielabo's.

Meer info

ScienceTower_UHasselt

Van bacterie tot antibiotica

Bacteriën en virussen: wat zijn dat voor rare beestjes? Zijn het allemaal slechteriken? Antwoorden zijn te vinden in het labo voor biomoleculaire ontdekking en engineering van de KU Leuven.

Reserveer een plekje en ontdek met je kinderen de wondere wereld van de microben!

Meer info

coronavirus-g3b3307977_1920

Pop-up stamcellenlabo

In Antwerpen openen ze een pop-up labo. Hier kan je ontdekken hoe stamcellen kunnen uitgroeien tot om het even welk type cel. Stamcellen helpen in wetenschappelijk onderzoek naar verschillende ziektes.

Kom langs met je (klein)kinderen en ontdek het mee met de onderzoekers Cardiogenetica groep van het Centrum voor Medische Genetica Antwerpen en van het Labo voor Experimentele Hematologie van de UAntwerpen.

Meer info

UAntwerpen_popuplabo

Structural Biology Brussels Escape Room

Jongeren vanaf 14 jaar moeten hun kennis over DNA en eiwitten aanwenden om de oorzaak en de oplossing te vinden waarom een wetenschapper tijdens zijn onderzoek plots ziek werd. Een wetenschappelijk verantwoorde Escape Room!

Meer info

Labo_geenattributie

Ontdek het universiteitslaboratorium

In Kortrijk kan je een rondleiding volgen in het onderzoeksgebouw van de Interdisciplinary Research Facility (IRF) Life Sciences van Kulak. Hier vind je de vereiste infrastructuur en apparatuur voor fysiologisch, biochemisch en moleculair onderzoek. Je ontdekt er welke toestellen ze gebruiken en waarvoor zie dienen.

Meer info

Labo Kulac-copyright-Rob-Stevens

Geen tijd om op stap te gaan, maar toch nieuwsgierig?

Eerder dit jaar ging collega Lieselot op bezoek bij Barbara De Kegel, technisch laborant in het Labo Histologie van de Gentse Universiteit. Op dagelijkse basis maakt Barbara er droge microscopische preparaten die gebruikt worden voor verschillende soorten onderzoek.

Het hele proces kan zien in de film die we maakten: