contact
MyEtwie
In de kijker

De Belgische spoorwegen: gisteren, vandaag en morgen

Gepubliceerd op 16/07/2017
spoorwegen_gillieaux3

Dit najaar verschijnt een nieuw boek over de geschiedenis van de Belgische spoorwegen van 1835 tot nu. Auteur Louis Gillieaux beschrijft niet alleen de historische evolutie van de spoorwegen als pijler van onze mobiliteit, maar zoomt ook in op andere domeinen. De aanleg van de spoorwegen in een klein land als België was immers ook zeer ingrijpend voor het landschap, de demografie, de economie en het toerisme.

Hoe komt het dat de eerste spoorlijnen op het Europese continent aangelegd werden in België? Waarom breidde het spoorwegnet zich zo snel en sterk uit? Wist je dat de Compagnie Internationale des Wagons-Lits een Belgische maatschappij was? En dat een Belgische stoomlocomotief ooit een wereldsnelheidsrecord gevestigd heeft? Hoe hebben onze spoorwegen zich in de 20ste eeuw gereorganiseerd om het hoofd bieden aan de concurrentie van andere vervoersmiddelen? En hoe is de komst van de hogesnelheidstreinen gepaard gegaan met een modernisering van het binnenlands spoorwegnet?

Het nieuwe boek probeert deze vragen op een bevattelijke manier te beantwoorden. Het geeft een inzicht in de evolutie van de spoorwegen doorheen de tijd, zowel in België als op de internationale verbindingen met de andere Europese landen. Daarnaast geeft de auteur ook een blik op de toekomst. Met welke nieuwe uitdagingen worden onze spoorwegen geconfronteerd en hoe kunnen ze erop ingaan?

Auteur Louis Gillieaux was van 1987 tot 2003 verantwoordelijk voor de Dienst Pers en Publieke Relaties van de NMBS. In 2005 ging hij aan de slag op de Dienst Documentatie, Historische kwesties en de archieven van de Groep NMBS. Hij is lid van de werkgroep Spoorweggeschiedenis.

'De Belgische spoorwegen. Gisteren - vandaag -morgen' verschijnt bij uitgeverij Lannoo, zowel in een Nederlandstalige als een Franstalige editie. Het boek telt 256 blz. en is rijkelijk geïllustreerd met kaarten, schema's en zo'n 150 foto’s, waarvan meerdere tot nu toe onbekend waren. Het boek zal 34,99 euro kosten, maar tot 31 juli kun je het bestellen aan de voorintekenprijs van 29,99 euro (inclusief verzendingskosten). Surf hiervoor naar lannoo.be en gebruik de kortingscode 'spoorfer2017' in het winkelmandje.