contact
MyEtwie
In de kijker

De ETWIE-kennisbank viert zijn tiende verjaardag

Gepubliceerd op 28/02/2023
Categorie
website etwie

Dit jaar viert de kennisbank van ETWIE zijn tienjarig bestaan. Tijdens het eerste jaar van zijn werking in 2013 ontwikkelde ETWIE het digitaal platform waarop zo veel mogelijk informatie over technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed wordt ontsloten. Een van de troeven van de kennisbank was van bij de start de uitgebreide bibliografie die ermee werd verweven.

De kennisbank werd tijdens de ontmoetingsdag van 7 december 2013 boven het doopvont gehouden. Tien jaar later vormt deze tool nog altijd de ruggengraat van ETWIE. Hij bevat intussen bijna 2.000 actoren (mensen, instellingen en organisaties die iets hebben, kunnen of weten). Deze worden onderling gekoppeld aan een van de 180 thema's, meer dan 300 gemeentes in Vlaanderen en Brussel en bijna 9.000 bibliografische verwijzingen.

kennisbank4
Foto: Themalijst en zoekopties binnen de vorige versie van de kennisbank (2013-2021).

Om de vinger aan de pols te houden van een sector die snel evolueert, voegt het ETWIE-team nog dagelijks nieuwe informatie toe in de kennisbank. Zo blijft het dé tool bij uitstek om het erfgoedveld in kaart te brengen en evoluties te ontwaren.

De kennisbank in cijfers

De kennisbank is uitgegroeid tot de meest bezochte rubriek binnen de website van ETWIE en telde het voorbije jaar meer dan duizend zoekacties. De pagina's van actoren staan met stip op één als meest bezochte pagina's. Zij werden in totaal net geen 70.000 keer geraadpleegd.

  • 1737 actoren onderverdeeld in 13 categorieën.

  • 8926 publicaties (boeken, rapporten, thesissen, verslagen, artikels, tijdschriften, websites...).

  • 300 gemeentes in Vlaanderen en Brussel.

  • 17 grote thema's die onderverdeeld zijn in 180 subthema's.

covers-tic
Foto: TIC of Tijdschrift voor Industriële Cultuur verscheen tussen 1992 en 2013.

Bibliografie

Een belangrijke meerwaarde van de kennisbank is de uitgebreide bibliografie die er van bij de start in werd opgenomen. De huidige bibliografie in de kennisbank is een verderzetting van de bibliografie die in 1991 door Patrick Viaene en Peter Scholliers werd samengesteld in het tijdschrift TIC (Tijdschrift voor Industriële Cultuur). Door de krachten te bundelen met het Industriemuseum kon de al bestaande bibliografie van het industrieel erfgoed in 2013 geïntegreerd worden in de ETWIE-kennisbank.

Deze uitgebreide bibliografie, die werd aangevuld met het technisch en wetenschappelijk erfgoed, wordt tot op vandaag continu bijgehouden en geactualiseerd met nieuwe publicaties uit tijdschriften, magazines, websites, boeken,... Waar mogelijk worden ook digitale versies van de publicaties aangeboden. Het resultaat is een bibliografie die aandikte tot 9.000 verwijzingen.

Datakwaliteit

Bij de overzetting van de databank naar een nieuw platform in 2021, werd veel tijd en energie geïnvesteerd in het opschonen van de data, een belangrijke opdracht omdat het de kwaliteit van de inhoud van de kennisbank uiteraard sterk bepaalt.

kennisbank-bibliografie
Foto: De bibliografie waarmee de kennisbank verweven is bestaat uit bijna 9.000 publicaties.
kennisbank-themas
Foto: De kennisbank is onderverdeeld in 17 hoofdthema's.
kennisbank-mijnbouw
Foto: Themapagina 'Mijnbouw en ontginning' in de kennisbank.

Vernieuwingsoperatie

kennisbank-zoekbox
Foto: De zoekinstrumenten op de vernieuwde kennisbank werden in 2021 verfijnd en verbeterd.

Bij de vernieuwingsoperatie werden ook de zoekinstrumenten verfijnd en de boomstructuur van de kennisbank vereenvoudigd via overzichtelijke tegels.

  • In de kennisbank kan je sinds 2021 op zoek naar actoren (bijvoorbeeld musea, collecties, vakmannen, experts, onderzoekers, organisaties...) en thema's (bijvoorbeeld houtbewerking, stoom...).

  • Op verkenning gaan kan ook via de themalijst.

  • Kies je een gemeente in het zoekvenster, dan ontdek je wat die gemeente te bieden heeft aan technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed.

  • In de kennisbank vind je ten slotte ook de befaamde Bibliografie Industrieel Erfgoed en Industriële Archeologie.

Mensen verbinden

De kennisbank is meer dan een stapel boeken en artikels. Het is ook een belangrijk hulpmiddel bij het verbinden van personen die actief zijn in of interesse hebben voor technisch, wetenschappelijk of industrieel erfgoed. Via de ETWIE-kennisbank kan je namelijk per thema vinden wie iets heeft en wie iets weet. Zo willen we niet alleen gegevens over collecties en verzamelingen vergaren, maar die ook delen met het erfgoedveld.

leofoon
Foto: Leo De Boeck in zijn museum 'Leofoon'.
Rekencilinder_DirkStandaert_FotoETWIE
Foto: Rekencilinder, collectie Dirk Standaert, foto ETWIE
20220304_ETWIE_Collectie Gerard Segers (c) Martin Corlazzoli (44)
Foto: Gerard Segers © Martin Corlazzoli

In de praktijk worden medewerkers van ETWIE regelmatig gecontacteerd met vragen over een bepaald thema, en dan verwijzen we graag door naar één van de vele actoren uit onze kennisbank. Dat kan een expert zijn, maar ook een privéverzamelaar. Zij hebben de kennis die bij ons ontbreekt. ETWIE is in deze de verbindende schakel, wij zorgen voor het netwerk.

Opvallend is dat we niet alleen vragen krijgen van personen vanuit een persoonlijke of professionele interesse, maar ook in functie van televisie- en filmproducties. We zoeken ambachtsmensen en restaurators en lijsten vergeten beroepen op voor een televisieprogramma, denken mee na over een locatie voor een boekverfilming en verschaffen achtergrondinformatie over de eerste treinrit op het Europese continent voor een productiehuis.

MyEtwie

De nieuwe kennisbank werd in 2021 uitgebreid met een participatief luik. Het oude systeem achter de kennisbank liet niet toe om de individuele fiches open te stellen voor de eigenaars, wat de interactie en participatie moeilijk maakte.

Via MyEtwie kunnen bestaande en nieuwe TWIE-organisaties, verzamelaars, onderzoekers en experten hun profiel zelf actueel houden en foto’s en referenties toevoegen. We helpen ook graag privéverzamelaars. Via de kennisbank geven we ze een podium waar ze hun collectie en expertise vindbaar kunnen maken voor externen.

kennisbank-myetwie
Foto: MyEtwie, de module waarmee je je eigen pagina kan beheren.

Deel je expertise!

Op dit moment zijn al heel wat gegevens beschikbaar in de kennisbank, maar het overzicht is verre van volledig. Daarom doet ETWIE een oproep aan iedereen in de sector om informatie aan te leveren.

  • Bezit je een interessante collectie met werktuigen, instrumenten, machines, archieven, documentatie, foto’s… die al dan niet publiek toegankelijk is?

  • Weet je alles over het technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed in een bepaalde gemeente?

  • Of ben je een expert in een bepaald domein of heb je bepaalde technische vaardigheden die tegenwoordig niet meer zo courant zijn?

Dan kan je zeker je steentje bijdragen.

Wil je lid worden van de groeiende ETWIE-gemeenschap? Maak dan snel een pagina aan in onze kennisbank via MyEtwie!

Account aanmaken Al geregistreerd? Meld je aan

Nieuwsarchief